Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души са убити при антитерористична операция в Белгия

| обновено на 15.01.15 в 22:17

Двама са убитите по време на антитерористичната операция в белгийския град Вервиер. Те са били на път да извършат терористични акции в Белгия, съобщи федералната прокуратура. Операции срещу джихадисти в момента се провеждат на територията и в околностите на Брюксел. 

Двамата убити в град Вервиер, който се намира на около 100 километра източно от Брюксел, са открили стрелба с автоматично оръжие по специалните полицейски части, които са провеждали антитерористичната операция, съобщи федералният прокурор. Те вече са били под наблюдение заради радикален ислям, имали са и трети съучастник, който е бил задържан, при акцията няма пострадали цивилни или полицаи. Това е оскъдната информация, предоставена от прокуратурата - от там обясниха, че не искат да възпрепятстват разследванията с допълнителни данни и обещаха повече подробности утре преди обяд.

Жители на квартала, който е в близост до гарата на Вервиер, разказаха, че са чули престрелка и поне три експлозии, разпространени бяха и любителски видеокадри, които показват мястото на действието – двуетажна къща с магазин за хляб и тестени изделия на партерния етаж, която е обхваната от пламъци. Според местните медии убитите при престрелката неотдавна са се завърнали от Сирия, допуска се и връзка с атентатора от еврейския магазин в Париж Амеди Кулибали.

Десетина, според информацията от прокуратурата, са и обиските, извършвани във и около Брюксел – също заради възможна връзка с джихадистки организации и планирани атентати. Според медиите има и арести. Обект на акциите на специалните антитерористични полицейски сили са централната част на столицата, както и населените предимно с мюсюлмани общини Моленбеек и Скарбек, и разположените край Брюксел райони Ал и Вилворд. 

След 21 ч. заради заплаха за бомба беше евакуиран и полицейски участък в центъра на Брюксел. Нивото на терористична заплаха беше повишено от две на три по действащата 4-степенна скала за някои чувствителни обекти като полицейски, съдебни и правителствени сгради, повишена беше и охраната на сградите на европейските институции и НАТО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Задържаният в България френски гражданин Фриц Жоли Хоакин е обвинен и в тероризъм

В България е задържан френският гражданин Фриц Жоли Хоакин , за когото са издадени две европейски заповеди за арест, съобщиха от прокуратура. На 1-и януари, на Капитан Андреево, Хоакин е бил задържан въз основа на европейска заповед за арест, издадена от..

публикувано на 12.01.15 в 20:47

"Файненшъл таймс": Атаката срещу "Шарли ебдо" е нов хибриден модел тероризъм

Нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" бележи възникването на нов "хибриден" модел на терористичните актове, коментирак "Файненшъл таймс". С възхода на групировката "Ислямска държава" анализаторите на тероризма съставиха..

публикувано на 10.01.15 в 19:18

България има по-адекватни действия срещу тероризъм отпреди

Действията, които предприемат службите в България през последните 3 години срещу евентуален тероризъм у нас са адекватни спрямо предходни години. Това заяви в ефира на Радио Стара Загора Чавдар Стоянов – юрист и доктор по международно право. Според него..

публикувано на 09.01.15 в 13:16

Ислямски тероризъм и национална сигурност

Светът се възмути от атентата в Париж, вместо да го предотврати. За пореден път се оказа, че думите нямат никакво значение срещу ислямския тероризъм, който живее в ислямизираща се, либерална и управленски все по-некадърна Европа. Тази година изтича срокът,..

публикувано на 08.01.15 в 12:51
Светлозар Лазаров

Светлозар Лазаров: "В България има риск от тероризъм"

"От гледна точка на рисковете за тероризъм България е държава, в която наистина има риск от тероризъм. Това не е нещо ново". Това каза в предаването по БНР „Денят започва” главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. “Ние реално сме потърпевши от..

публикувано на 08.01.15 в 11:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44