Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след убийството на Борис Немцов

| обновено на 28.02.15 в 14:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мемориал от цветя се издига в центъра на Москва, където късно снощи беше показно разстрелян опозиционният лидер Борис Немцов и където стотици хора продължават да прииждат, за да запалят свещ и да почетат паметта му. Според говорителя на руския президент убийството е поръчково 100 процента.

Руската опозиция е потресена и шокирана от показното убийство на един от своите лидери в центъра на Москва в близост до Червения площад.

Това убийство е истинско кощунство, заяви омбудсманът на Русия по човешките права Елла Панфилова, която дълги години е познавала Борис Немцов:

Шокирана съм. Смятам, че убийството е демонстративно, добре обмислено, изключително нагло и цинично. Много се надявам, че не само изпълнителите, но и поръчителите ще бъдат открити, докато следите са още горещи

Убийството на опозиционния политик Борис Немцов трябва да се разследва, колкото се може по-бързо, защото неприятелите на Русия вече използват създалата се ситуация за своите цели. Това е коментарът на лидера на влиятелната Комунистическа партия Генадий Зюганов, цитиран от ТАСС. В интервю за телевизия "Русия 24", той определи убийството като политическо:

Може да сме имали различни политически възгледи, но това не ни пречеше да разговаряме, да работим заедно. Борис Немцов винаги беше открит за диалог, за търсене на необходимите решения. Наред с многото версии за убийството искам да заявя, че става дума за политическа провокация и политическо убийство.

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда извършителите на убийството на Борис Немцов да бъдат бързо разкрити и наказани със законни средства. По думите му, не би следвало в една държава противоречието между опозиция и управляващи да се изостря дотолкова, че да се стига до подобно нещо: 

Русия има нужда от плурализъм, Русия има нужда от различните мнения. Ние обичаме и уважаваме тази Русия на култура, на талант, на православие. Тази Русия, която ни е освободила. Притесняваме се от Русия на неспазването на върховенството на закона и Русия, която анексира чужди територии. Вярваме обаче, че Русия ще покаже своята сила, върховенството на закона и едно от доказателствата ще бъде, да бъдат намерени и тези, които извършиха това убийство.

България остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Това се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано в сайта на ведомството:

Изразяваме искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия. Очакваме, че руските власти ще проведат независимо разследване  и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност.

Американският президент Барак Обама осъди убийството на Борис Немцов, както го нарече бруталното убийство. Съединените щати призовават правителството в Москва да извърши бързо, безпристрастно и прозрачно разследване и да изправи виновниците пред съда, се казва в декларация на Обама. Той се е срещал с Немцов по време на посещението си в Москва през 2009-а година.

Френският президент Франсоа Оланд също осъди убийството: Това е убийство на омразата. Оланд добави, че Немцов е бил смел и неуморен защитник на демокрацията, ангажиран с борбата срещу корупцията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова президента  Путин да разкрие виновните и да ги изправи пред правосъдието.

Бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов изрази увереност, че целта на убийството на Борис Немцов е да бъде дестабилизирана ситуацията в Русия.

Убийството на Борис Немцов е опит да се тласне ситуацията към усложнение, може би дори към дестабилизация на положението в страната, да се укрепи опозицията, смята Горбачов.

В емоционална реакция в туитър украинският президент Петро Порошенко написа, че е шокиран.

Украинският външен министър Павло Климкин също използва социалната мрежа, за да изрази мнението си:

Все още не мога да го проумея. В Русия няма по-голям приятел на Украйна.

Бившият премиер Юлия Тимошенко излезе с изявление, в което осъди варварското убийство.

Вадим Прохоров, адвокат на убития, каза, че Борис Немцов е получавал заплахи в социалните мрежи и полицията е била уведомена, но властите не са направили нищо, за да го защитят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Часове преди убийството Немцов критикувал Путин в радиоинтервю

Само няколко часа преди бъде убит руският опозиционен политик Борис Немцов остро е критикувал президента Владимир Путин заради безумната, агресивна и смъртоносна политика на война срещу Украйна, с която е въвлякъл Русия в криза , предаде Асошиейтед..

обновено на 28.02.15 в 10:18

Убиха руския опозиционен политик Борис Немцов. Путин нарече убийството "поръчково"

Руският опозиционен политик Борис Немцов беше убит късно снощи на метри от Кремъл. Неговите съратници възнамеряват утре да проведат траурно шествие в центъра на Москва, вместо планирания антикризисен марш в покрайнините на града. От кметството..

обновено на 28.02.15 в 11:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44