Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обвързва финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество с арменския геноцид

Снимка: БГНЕС

По новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция турската страна е поставила недопустимо условие. Турция настоява да не се отпуска финансиране на българските общини, които са приели декларация за арменския геноцид, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Да бъдат отстранявани за финансиране тези български общини, които са подали проекти, по критерия ако тази община и съответно общинският съвет е приел декларация за арменския геноцид, тези общини автоматични да отпадат от финансирането. Това е крайно неприемливо, недопустимо условие за нас. Очакваме среща на министрите на външните ни работи, за да можем да изясним този въпрос, тъй като ние също сме категорични, че не можем да постъпим по този начин. Имаме подкрепата и от Европейската комисия, разбира се, която ни подкрепя, че наистина политически теми и въпроси не могат да бъдат вкарвани при реализацията на проекти с европейско финансиране, каза министър Лиляна Павлова.

Одобрени са всички нови програми за трансгранично сътрудничество със съседните на България страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Турция спряла подготвяните полети между Бурса и Пловдив заради арменския геноцид

Според най-близкия политик на консервативния турски президент Реджеп Ердоган , кмета на третия по икономическо развитие град Бурса - Реджеп Алтепе - отношенията между България и Турция не трябва да се превръщат в маша на чужди сили. Според..

публикувано на 28.07.15 в 11:21
Шествие в Пловдив в памет на жертвите на арменския геноцид

Шествие в Пловдив за 100-годишнината от арменския геноцид

Арменската общност в Пловдив организира мирно шествие по повод 100 години от османския геноцид над арменците. Началото бе малко след 19 ч. в пространството пред аптека „Марица”. С барабани, знамена и свещеник близо 500 души минаха по булевардите "6..

обновено на 24.04.15 в 20:14

Турция осъди изказването на Путин за арменския геноцид

Турция осъди изказването на руския президент Владимир Путин, че масовото избиване на арменци в Османската империя през Първата световна война е геноцид. " Отхвърляме и осъждаме характеризирането (от страна на Путин) на събитията през 1915-а г. като геноцид..

публикувано на 24.04.15 в 20:05

Лютви Местан: Решение за признаване на арменския геноцид ще доведе до влошаване на отношенията с Турция

Прави се опит за експлоатация на една историческа тема за обслужване на конфронтационно политическо поведение. Приемането на решение за признаване на арменския геноцид ще доведе до трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна..

публикувано на 24.04.15 в 13:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44