Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Хорсли: Полските управляващи преминаха Рубикон

Уилям Хорсли

Асоциацията на европейските журналисти бе една от първите организации, които надигнаха глас срещу спорния медиен закон в Полша. Малко преди Нова година тя изпрати писмо до полския вицепремиер Пьотр Глински с предупреждението да не бърза с поставянето на обществените медии под пряк правителствен контрол. Буквално ден по-късно полският парламент прие закона, а президентът го подписа по-рано тази седмица. Един от авторите на писмото - Уилям Хорсли, бивш кореспондент на Би Би Си е и настоящ вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти каза в интервю за предаването „Събота 150“, че моментът е критичен за политическото развитие на Полша:

С промяната, която се налага в момента, се отстраняват защитните механизми при назначенията в обществените медии. Освен това се очаква, че много скоро ще бъде приет втори закон, който ще даде на новото ръководство пълна власт да отстранява журналисти от всички нива. Това е много опасно за Полша.

От вчера обществените радио и телевизия в Полша вече са с нови ръководители, назначени от министъра на държавната хазна. Според Хорсли полските управляващи са преминали Рубикон:

Полското правителство премина Рубикон и вече няма връщане назад, защото прокара закона, въпреки шумните протести в страната. То трябва да осъзнае, че е направило грешка и да не злоупотребява с почти пълната власт, която придоби над обществените медии. Трябва също да обмисли промените в реформите, които вече извърши в конституционния съд и други институции, защото взети заедно тези мерки изглеждат като овладяване на държавата от една партия.

Говорителката на президента Анджей Дуда заяви веднага след подписването на медийния закон от президента, че президентът иска публичните медии да бъдат занапред безпристрастни и обективни. На въпрос дали проблемът се корени в досегашната система на обществените медии, Уилям Хорсли отговори:

Вярно е, че в Полша, както и в България, Унгария и много други страни от региона е много трудно да се създаде истински независима медийна система. В този смисъл Полша не е уникална. Определението за обективност и безпристрастност на настоящото полско правителство обаче напомня агресивния и нетолерантен език на лидерите от Унгария, Турция и Русия, които наложиха контрол върху медиите в своите страни. Днес Полша отхвърля стандартите на Съвета на Европа срещу политическа и икономическа намеса в работата на журналистите.

Според Уилям Хорсли, предприетите от полските власти мерки като уволняването на ръководителите на радиото и телевизията са драстични и трябва да породят европейски отзвук:

Европейската комисия посочи възможността да задейства процедурата за защита на върховенството на закона. Много е трудно да се каже дали ще се стигне дотам, но е спешно необходимо тази възможност да бъде обмислена. Сега му е времето правителствата на другите държави да осъзнаят значението на въпроса и да упражнят натиск върху Полша.

Има ли риск от превръщане на полската криза в общоевропейска?

Засега изглежда, че всеки опит за контакт на европейските институции с Полша ще бъде посрещнат враждебно. Полша се самоизолира. Но очакваме големи демонстрации в страната в края на тази седмица. Много разумни гласове призовават правителството към сдържаност. Един от най-силните аргументи е, че Полша действа по сходен начин с Путинова Русия, което е много лош пример от полска гледна точка.

Има сериозна и непосредствена опасност полският пример да се окаже заразен и за други държави от Европейския съюз, отбеляза още Хорсли:

В миналото сме виждали политически сили да се опитват да доминират над медиите във всички страни от региона. В повечето случаи, когато постигнем някакъв баланс между жизнени, независими медии и надзор, а не насаждане на страх и контрол от държавата, демокрацията процъфтява. Полша обаче е най-голямата и влиятелна държава в региона. Така че това е изключително лош пример от страна на полското правителство, което се отклонява от пътя на демокрацията.

Целия разговор с Уилям Хорсли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

доц. Спасимир Домарадски

Спасимир Домарадски: Не са изключени опити и за промяна на Конституцията на Полша

Напрежението в Полша произлиза до голяма степен от арогантната политика на предишните и от безогледните методи на сегашните управляващи, смята Спасимир Домарадски , доктор на политическите науки от Университета "Лазарски" във Варшава и сътрудник на..

публикувано на 09.01.16 в 11:56
Директорът на полската национална телевизия бе сменен

В Полша се очакват нови демонстрации заради закона за обществените медии

В полската столица Варшава и други градове на страната ще се състоят поредните демонстрации срещу опитите на консервативното правителство да постави под свой контрол обществените медии.  Полша предупреди Брюксел да не се намесва във вътрешните й дела въз..

публикувано на 09.01.16 в 09:01

Камил Домброва: Спорният закон за медиите е посегателство не само върху свободата на словото, а и върху демокрацията

Полският Сенат, доминиран от консерваторите от партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински, одобри набързо спорния закон за медиите въпреки протестите на международни организации. Вчера полският президент Анджей Дуда подписа закона за..

публикувано на 08.01.16 в 09:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44