Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 загинали и най-малко 35 ранени след самоубийствен атентат на летището в Брюксел

| обновено на 22.03.16 в 12:12
10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

13 загинали и най-малко 35 ранени след атентата на летището в Брюксел. Това е първата официална информация на Белгийската прокуратура. Две мощни експлозии отекнаха на летището в Брюксел преди 9.00 часа българско време тази сутрин. Според информация на белгийските медии между едно и три взривни устройства, които не са експлодирали, са били открити на терминала на аеропорта.
Прокурорът на Брюксел потвърди появилите се вече съобщения, че взривовете са резултат на самоубийствени атентати, съобщи Ройтерс. Според свидетели непосредствено преди първата експлозия са се чули изстрели от огнестрелно оръжие и викове на арабски език. Версиите все още се проверяват. Някои твърдят, че се е взривил куфар.   

Обявена е четвърта максимална степен на терористична заплаха, което означава, че опасността от нови терористични атаки все още не е приключила. 

Кризисният център в Брюксел разпространи предупреждение към жителите и гостите на столицата да не излизат навън. Европейските институции също отмениха всички срещи.

Терористичният акт се случва броени дни след залавянето на терориста Салах Абдеслам, основен заподозрян в терористичните атаки в Париж през ноември миналата година, при които загинаха 130 души.

Фасадата на терминала е с изпочупени прозорци, сградата е в окаяно състояние. Според публикувани снимки всичко е опустошено.

Летището е затворено. Официално беше потвърдено, че всички полети – излитащи и кацащи, са отменени. Спрени са и влаковете към терминалите. Отцепен е районът на аеропорта. Според свидетели, цитирани от държавната телевизия, на терминала има множество ранени. Хора лежат и на тротоара пред летището. Линейки и пожарни са на място. Всички брюкселски болници мобилизират свободни легла. Повечето ранени от летището се откарват в университетската болница "Сейнт Люк“, източно от центъра на града.

Тази сутрин не е имало полет за България. Към този момент няма данни за загинали или ранени български граждани при експлозиите, станали на летището в Брюксел, казаха за "Хоризонт" от българското външно министерство.

Обявена е кризисна телефонна линия за хората, които търсят свои близки на летището. Тя е: +32 2 753 7300. Има и дежурни телефони в българското посолство в Белгия: +32 23 74 47 88/ +32 47 39 81 042 и дежурен телефон на Консулската ни служба, която също съдейства на нашите сънародници: +32 23 75 86 50.

Повечето училища в Брюксел, в момента все още работят, но децата се държат вътре в сградите. Всяка община ще съобщава на родителите, кога могат да дойдат да приберат децата си. Но към момента се препоръчва хората да стоят в домовете си, да гледат телевизия, да слушат радио и да следват инструкциите на официалните власти, тъй като в социалните мрежи и Интернет, излиза много противоречива информация. Много от нещата, които се съобщават от хората не са верни и не са потвърдени.

Залата на заминаващите в брюкселското летище след взрива


(Снимките в галерията са на ЕПА/БГНЕС)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

Външното ни министерство няма данни за пострадали българи в Брюксел

До момента няма данни за пострадали български граждани при взривовете на летището в Брюксел, съобщи Министерството на външните работи. От там посочват, че са в постоянна връзка с българското посолство в Белгия. При нужда от повече информация МВнР..

обновено на 22.03.16 в 13:11

Спад на еврото и на европейските акции след новини за серия експлозии в Брюксел

Новината за две експлозии на основното летище "Завентем" в столицата на Белгия –  Брюксел, доведе до понижение на еврото и на британската лира и до поскъпване на двете основни "валути-убежище" – японската йена и швейцарския франк. На този етап не се..

публикувано на 22.03.16 в 10:27

Взрив и на метростанция в Брюксел, има жертви

Мотриса на метрото беше взривена на станцията "Малбек" в Брюксел. Тази метростанция е в непосредствена близост до Европейската комисия, Европейския съвет и други сгради на институциите на Европейския съюз. Броят на загиналите и ранените все още е..

обновено на 22.03.16 в 12:01

Българските държавници осъдиха терористичните актове в Брюксел

България остро осъжда терористичните актове в Брюксел. Това се казва в съболезнователна телеграма на президента Росен Плевнелиев до краля на Белгия Филип, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Новината за терористичните актове на летище..

обновено на 22.03.16 в 13:12

Засилени мерки за сигурност на всички летища в България

Гранична полиция засилва мерките по охраната на летищата в страната след взривовете в Брюксел. От службата обясниха пред БНР, че в проверките на места са включени и кучета. На летище София освен повече служители на Гранична полиция на терминала има и..

публикувано на 22.03.16 в 11:44

А. Джамбазки: Атентатите в Брюксел са резултат на импотентната политика на евролидерите

Властите в Белгия не са взели всички необходими мерки за сигурност, коментира в „Хоризонт до обед“ евродепутатът Ангел Джамбазки от Брюксел. Според него атентатите в белгийската столица са резултат от нелепата политика на европейските лидери:..

публикувано на 22.03.16 в 11:51

Ц. Цачева: Атентатите в Брюксел не са неочаквани

Председателят на НС – Цецка Цачева съобщи в интервю за "Хоризонт", че службите на Брюксел са очаквали подобна реакция, след залавянето на парижкия атентатор:   Явно става дума за някакъв ответен удар на терористите, но в този момент..

публикувано на 22.03.16 в 12:23

Полетите, отклонени от Брюксел, се пренасочват към други европейски летища

Полети, отклонени от Брюксел, се пренасочват към други европейски летища като Франкфурт в Германия и Амстердам в Холандия. Засилени са мерките за сигурност по основните европейски аерогари като парижкото летище "Роаси-Шарл дьо Гол", както и на римското..

публикувано на 22.03.16 в 12:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44