Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на Централна банка на Франция разкритикува идеята на Марин льо Пен за отказ от еврото

Марин льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изоставянето на единната европейска валута би струвало на Франция 30 милиарда евро годишно. За това предупреди управителят на френската Централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало. Ако Франция излезе от еврозоната, стойността на публичния ѝ дълг ще нарасне с 30 милиарда евро годишно - точно колкото е годишният бюджет за отбраната на страната, коментира той пред радио "Франс ентер". Гало е обезпокоен от намерението на крайната националистка Марин льо Пен да се откаже еврото, ако стане президент. Дьо Гало предупреждава и за риск от инфлация.

Според него европейската монета пази стойността си и е добро оръжие срещу спекулациите на световните финансови пазари. Той отбелязва също, че сценарият на Льо Пен не изразява желанието на французите, 68% от които подкрепят запазването на европейската монета, както сочат проучванията.

Излизането от еврото е една от главните точки в програмата на крайната националистка, която засега води в сондажите за президентската кампания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Марин льо Пен

Марин льо Пен: Европейският съюз е провал

Европейският съюз е провал, заяви лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен , която днес откри кандидат-президентската си кампания на митинг в Лион. Льо Пен остава със силни шансове да достигне до втория тур на президентските избори...

публикувано на 05.02.17 в 19:14
Марин льо Пен

Марин льо Пен предлага Фрекзит и повече протекционизъм

Лидерът на френския крайнодесен "Национален фронт" Марин льо Пен представи 144 предложения за президентската си кампания, които включват излизане от еврозоната и референдум за членството в Европейския съюз, предаде Ройтерс. Предлага се също връщане..

публикувано на 04.02.17 в 19:55
Марин льо Пен

Марин Льо Пен обещава референдум за Фрекзит, ако стане президент

Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин Льо Пен , която се кандидатира за президент на Франция, обяви плановете си да проведе референдум за излизането на Франция от Европейския съюз и промени в Конституцията, ако спечели изборите през..

публикувано на 02.02.17 в 16:17

"Уикилийкс" обяви, че разполага с документи за Марин льо Пен и Франсоа Фийон

Сайтът "Уикилийкс" разкри, че притежава над 1100 документа, които имат отношение към кандидата за президент на Франция Марин льо Пен , която е лидер на крайнодесния Национален фронт. "Уикилийкс" обяви, че разполага и с 3600 документа, свързани с другия..

публикувано на 01.02.17 в 10:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44