Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон е новият президент на Франция

| обновено на 08.05.17 в 10:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Центристът Еманюел Макрон е новият президент на Франция. На балотажа вчера той спечели 66.01% от гласовете срещу 33.9 на сто за националистката Марин льо Пен. Това съобщиха френските власти след преброяването на почти всички бюлетини.

Под звуците на "Одата на радостта" новоизбраният френски президент Еманюел Макрон беше посрещнат от многохилядно множество край музея "Лувър", където се проведе тържеството по случай победата му. "Нека обичаме Франция", каза той в много прочувствената си първа реч след обявяването на резултата, като обеща да се бори за единството на французите пред лицето на гигантските предизвикателства, които ги очакват:

Познавам разделенията в нашата нация, които накараха някои избиратели да гласуват за екстремистки партии. Уважавам тези избиратели. Познавам гнева, безпокойството и съмненията, които голяма част от вас също изразиха. Ще работя за възстановяване на връзката между Европа и народите, които я формират, между Европа и гражданите.

Загубилата крайна националистка Марин льо Пен приветства все пак рекордния си брой гласоподаватели и обяви партията си за първата опозоционна сила на новия президент:

Призовавам всички патриоти да се присъединят към нас, за да участват в решителната политическа битка, която започва от тази вечер. Повече от всякога през идните месеци Франция ще има нужда от вас. Да живее републиката! Да живее Франция!

Противници на Макрон от крайната левица се събраха на антикапиталистически митинг в столицата, завършил с 9 ареста.

За първи път от 1969 година насам избирателната активност от близо 75% на втория тур на президентските избори е по-ниска от тази на първия. Това показват данните на френското вътрешно министерство. Рекорден брой избиратели - 11,5 на сто, са пуснали празна или невалидна бюлетина, а 1 на всеки четирима французи не е отишъл до урните.

Еманюел Макрон трябва да приеме властта най-късно на 14 май, когато изтича мандатът на Франсоа Оланд. Новият министър-председател, когото ще избере Макрон, ще бъде ясен до седмица. Това съобщи Ришар Феран от движението на новоизбрания френски президент "Напред!". 

Германският канцлер Ангела Меркел - първа от световните лидери поздрави Еманюел Макрон за победата му на президентския вот. Меркел е определила избора на французите като "ясен израз на подкрепа за Европа". Макрон, от своя страна, е обещал много скоро да посети Берлин.

Британският премиер Тереза Мей също поздрави Макрон за изборната му победа. Двамата са разговаряли и по темата за Брекзит. Тереза Мей е заявила, че иска силно партньорство, процъфтяващ и сигурен Европейски съюз след напускането на Великобритания.

Президентът Владимир Путин заяви, че е "изключително важно двете страни да преодолеят взаимното недоверие и да обединят усилия, за да гарантират международната стабилност и сигурност".

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че Париж и Пекин споделят важни отговорности към мира и развитието в света.

Американският президент Доналд Тръмп също поздрави Емануел Макрон за "голямата му победа на президентските избори".

В телефонен разговор канадският премиер Джъстин Трюдо е уверил Макрон, че очаква с нетърпение да работят заедно за укрепване на международната сигурност, за сътрудничество в областта на науката и технологиите, както и за създаване на работни места от двете страни на Атлантика.

Днес новоизбраният президент ще присъства на церемонията за годишнината от края на Втората световна война, заедно с настоящия държавен глава Франсоа Оланд и бившия - Никола Саркози.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Георги Тошев

Георги Тошев: Националпопулисткият марш в Европа приключва

Победата на Еманюел Макрон е много добър сигнал за Европа и доказателство, че националпопулисткият марш от последните години в Европа вече приключва. Част от вота, направил Макрон най-младият президент на Франция, е наказателен вот срещу именно този..

публикувано на 08.05.17 в 17:29
проф. Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Изборът на Макрон е надежда за Европа

Всички мислеха, че Еманюел Макрон ще загуби, защото имало антиевропейски настроения, а стана тъкмо обратното. Противно на очакванията и на това, което са го съветвали, той смело тръгна напред с проевропейската тематика. Така културологът проф...

публикувано на 08.05.17 в 13:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Ако Макрон не разполага с подкрепа във френското общество, това ще породи катаклизми в цяла Европа

Изборът на Еманюел Макрон се посрещна не просто с въздишка, но с еуфория, но прекалено много се залага на Макрон единствено като антитеза на Льо Пен. това каза в предаването "12+3" политологът Калоян Методиев , който коментира резултатите от..

публикувано на 08.05.17 в 13:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44