Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

| обновено на 05.12.22 в 10:28

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма.

В рубриката „Избирам България“, в продължение на месеци, ви срещахме с различни хора – българи и чужденци, които избират почивката им да е в България – по родното Черноморие, но и във вътрешността на страната. Редица интервюта с хора, които за първи път почиват на това място, но и с такива, които за поредна година избират едно и също курортно селище. Разказвахме истории на пътешественици, но и на хора, които просто обичат българското Черноморие.

Ако искате да ни подкрепите в надпреварата, можете да го направите на сайта https://www.tourismawards.bg/art-online-22/#bnrburgas  в категория Журналистически материал на тема туризъм в онлайн медия.

В категорията „Иновация“ номинация има и за Демонстрационният и експозиционен център Акве калиде. Той е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване. Номинация има и за „Един ден в Средновековния град“ – Крепост Туида – Сливен. Програмата е нова и образователна, с времетраене около 4 часа, включваща различни дейности-обиколка, беседи, средновековна кухня, занаяти, военно дело, устройство на града и забавления.

Три града са включени в категорията „Туристическа дестинация“. Созопол, град на загадки и вампири - ако има едно емблематично място на българското Черноморие, на което далечното минало среща модерното настояще, вперило поглед към морската шир, то това е Созопол. Пирати, вампири и светци разкриват древните тайни на града. Бургас – Фестивална дестинация №1 - градът продължава да се утвърждава като водеща фестивална дестинация и през 2022 г. Началото на фестивалното лято бе с новия тридневен Stereo Festival. За втора година се проведе и Solar Fest. Дестинация Регион Сливен – кръстопът на традиции, култури и епохи. Съвременният Сливен обединява функциите на стопански и духовен център с тези на областен и общински административен център.

„Акве Калиде“ и крепостта Туида са сред номинираните и за „Туристическа атракция/обект. В категорията „Специализиран туризъм“, номинирано е „Морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле – Бургас“. През 2021 г. община Бургас се сдоби и с втория си туристически кораб – „Бургус“ – чисто нов модерен еко-катамаран. Заедно с кораба „Анастасия“ те обслужват туристически маршрути в Бургаския залив – до остров Света Анастасия и КТК „Ченгене скеле“. Този начин за комбиниран маршрут в залива позволява туристите да получат един качествен и уникален продукт в рамките на своята ваканция. Номинираните общини от региона са Бургас, Поморие и Сливен.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тегне ли екокатастрофа над Атанасовското езеро?

Има опасност от екологична катастрофа в района на Атанасовското езеро заради изграждането на Северния обход на града, предупреждават от Българската фондация "Биоразнообразие". Отводняването на трасето е решено с максимална грижа към околната среда, заявиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Според регионалната екоинспекция не е бил необходим ОВОС за..

публикувано на 02.02.23 в 11:08
В една от търговските вериги яйцата вече се продават за над 0.70 лв. за брой

Яйцата станаха рекордьори по ръст на цени

Все по-скъпо излиза зареждането на хладилника с основни продукти, заради галопиращата инфлация. Рекордьори, с най-голям ръст в цените за последната година са яйцата. От миналия януари досега на едро те са поскъпнали почти двойно, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата.  По данни на Евростат и на Държавната комисия по..

публикувано на 02.02.23 в 11:07

Туристическият бранш иска повече полети от и до Летище Бургас

За повече полети от и до Летище Бургас настоява туристическият бранш. Започнали сме диалог с ръководството, който се надяваме да доведе до положителни резултати, коментира Евелина Пулева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара: "Вярно е, че има повече полети в момента от Летище Варна, затова подехме разговор с Летище..

публикувано на 02.02.23 в 09:43

КЕВР: Природният газ за февруари - 124,34 лева за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 124,34 лева за мегаватчас (MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна..

публикувано на 01.02.23 в 20:43

Казусът с Гъбката влиза в съда

Искова молба в Административния съд подава бизнесменът, който стопанисва Гъбката на входа на Морската градина. Този месец договорът му за обекта изтича, а при поредната процедура за отдаване на точката в началото на годината избухна скандал.   Днес комисията по член 56 за преместваемите обекти отново има заседание.  В съдебиня иск Раух Сабах..

публикувано на 01.02.23 в 18:33

Стартира рехабилитацията на железопътния участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов

Започна реализирането на проект за рехабилитация на железопътния участък между бургаското пристанище и гара „Владимир Павлов“. Той е с наименованието „От изток към Запад – 2. Достъп до коридор ОИС /Ориент - Източно-средиземноморски/ от централното пристанище на Бургас: Рехабилитация на железопътните връзки към Транс-европейската..

публикувано на 01.02.23 в 15:41

Промени в размера на минималната заплата

За следващата година минималната работна заплата ще се определя до първи септември на текущата. Тя ще бъде в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Това приеха окончателно депутатите с промените на второ четене..

публикувано на 01.02.23 в 14:02