Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Основната ни задача е да установим самоличността на жертвите

Трагедия беляза 15-ти юни, осем български семейства загубиха близките си при тежка автобусна катастрофа на автомагистрала "Тракия".\r\n 
Снимка: БГНЕС

Все още не е установена самоличността на голяма част от загиналите и пострадалите в тежкия инцидент на автобус на автомагистрала "Тракия", при който живота си загубиха осем души, двама са в кома, а 16 са ранени. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че от МВР - Пловдив срещат големи затруднения при установяване самоличността на пострадалите и на загиналите.

От осемте загинали, на трима е установена самоличността, каза Цветанов и добави, че има и едно дете на 14 години, чийто баща трябва да извърши разпознаването. Разпоредено е при всяко едно установяване на самоличност веднага да бъдат информирани областните директори в страната и с помощта на съответните полицейски служители да бъдат информирани първо близките.

От 16-тте ранени засега десет са установени като самоличност. Всичко, което е събрано от магистралата като лични вещи, багаж и мобилни телефони ще се използва, за да се прави засичане и да се разпознае максимално бързо самоличността на пострадалите и на загиналите, увери министър Цветанов. Той съобщи още, че взетата проба е доказала, че шофьорът на автобуса не е употребил алкохол. Работи се по няколко версии за причината за катастрофата - превишена скорост или заспиване на водача.

Министърът на транспорта Ивайло Московски също е разпоредил проверка на фирмата, извършила превоза. Автобусът е на 23 години, но техническият преглед в началото на март тази година е доказал, че е годен за извършване на превози. Два екипа от областната дирекция в Бургас влизат на комплексни проверки в компаниите, които са извършили превоза и в пункта, където е извършен техническия преглед.

Много детайлно ще анализираме, включително и законови промени, които по някакъв начин да позволят справянето с това безумие, което се случва по пътищата. Според първоначалните огледи не е доказано, че причината за катастрофата е техническа, затова ще се направят технически експертизи, за да се докаже кое е довело до този инцидент. Не е имало превишаване на ограничението за скорост, извършена е по регламентг и почивката, която трябва да бъде извършева, спазено е правилото да бъдат двама водачи в автобуса, обобщи министър Ивайло Московски.

Утре е денят за национален траур, реши Министерският съвет.

Още за информацията около инцидента, съобщена в Министерския съвет, можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Мира Стефанова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Барнсдал, Оклахома, 7 май 2024 г.

Извънредно положение след бури и торнада в Мичиган

Губернаторката на Мичиган Гретхен Уитмър обяви извънредно положение в районите, през които преминаха бури и торнада. Тежко засегнати от лошото време са и части от щата Оклахома, където един човек е убит, а друг е в неизвестност. Извънредно положение е обявено за окръзите Каламазу, Сейнт Джоузеф, Бранч и Кас. Повече от 32 000 потребители в..

публикувано на 08.05.24 в 09:34

Израелски заложник на "Хамас" бе обявен за мъртъв, убит при атаката на 7 октомври

Мъж от израелско-аржентински произход, заловен по време на нападението на ислямисткото движение "Хамас" на 7 октомври м.г. в Израел, е бил убит същия ден и тялото му се намира в Ивицата Газа, заяви група на семействата на заложници. Атаката на палестинската радикална групировка, при която бяха избити около 1200 израелци, повечето цивилни, предизвика..

публикувано на 08.05.24 в 09:09

Невена Добрева: Младите хора добре осъзнават ползите, които предоставя ЕС

Младите хора добре осъзнават ползите, които предоставя ЕС . Това обясни пред БНР Невена Добрева, председател на Фондация на предприемачество, култура и образование. Организацията работи по проект под надслов "Гласувай" , който се реализира в рамките на 18 месеца и днес е заключителната конференция. Ф инансиран е от ЕС и се изпълнява в..

публикувано на 08.05.24 в 09:01
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Свидетели сме на изтрезняване на избирателите

В момента сме свидетели на изтрезняване , изказа мнение пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов. " На българина като че ли този интензитет на избори – през 6 месеца, през 9 месеца, през 12 месеца, му подейства отрезвяващо да погледне ако не дългосрочно, то поне реалистично в избора , който му е под ръка, и да си даде..

публикувано на 08.05.24 в 08:30
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Втори тур на президентския вот в РСМ, гласуват и за парламент

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония. На..

публикувано на 08.05.24 в 08:23

Пратеник на ООН в Кипър за срещи с двете кипърски общности

Кипър навлиза в решаваща седмица на усилията за възобновяване на  преговорите по Кипърския въпрос. Третото посещение на острова на  личния пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин  Куеляр започва със срещи днес с лидерите на двете кипърски общности и  ще продължи до 14 май. Ключовият въпрос в разговорите с президента..

публикувано на 08.05.24 в 08:22
Владимир Тодоров

Засиленото полицейско присъствие – причина за намаляването на катастрофите по празниците

Въпреки засиления трафик по празниците, от Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат спад на пътните инциденти в сравнение с миналата година. От там посочват като една от причините засиленото полицейско присъствие. По-малко са инцидентите по пътищата за изминалите празнични дни - Възкресение Христово и Гергьовден, казаха от..

публикувано на 08.05.24 в 08:19