Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Урумов – нов глас от Тракия в радиоефира

Николай Урумов на сцената на конкурса „С песните на Стайка Гьокова” в град Карнобат
Снимка: личен архив

Красивата тракийска народна песен често буди любопитството на младите изпълнители да насочат своите първоначални изяви към това богатство във фолклорната музика. Понякога поднесени сполучливо, понякога не до там добре изпълнени и възприети от аудиторията, тракийските песни остават показателен пример за едно изключително майсторство и високи вокално-изпълнителски умения.

Този път към тракийското песенно изкуство е поел и младият Николай Урумов – глас, извиращ от непресъхващия песенен ручей на Тракия и доказващ завидния талант на певеца. Роден е в гр. Сливен и още в детските години отпива от вековните недра на Подбалкана, прокарали здрави корени в традиционната музикална култура на Сливенския край. Николай Урумов е сред млади наследници на тракийската песенна школа, който стремително разкрива нови пространства към интерпретациите на народните песни и доказва уменията си пред съвременната публика и радиоаудитория. Конкурс след конкурс, концерт след концерт, днес Николай Урумов стигна и до микрофоните на БНР, където осъществи първите си звукозаписи с Оркестъра за народна музика по покана на продуцента Валентин Янков. Младият изпълнител е свързан с радиото от 16-годишна възраст, когато се явява на конкурса „Славейче” на Радио Стара Загора с песента на Пенка Павлова „Злато моме” и заслужено печели голямата награда – запис в студиото на Радио Стара Загора. 25-годишният изпълнител с юридическа професионална насоченост, никога не прекъсва връзката с народната песен. Той е носител на призови награди от конкурсите: „С песните на Динка Русева”, „С песните на Йовчо Караиванов”, „С песните на Стайка Гьокова” и още мн.др. 

Композиторът Цветан Георгиев – автор на обработките

Първите записи, които Урумов реализира в националното радио са аранжирани от Цветан Георгиев – композитор, носещ верния усет към поднасянето и интерпретирането на народната песен. Това показват и обработките в авторските партитури за радиооркестъра. Благодарение на неговите композиторски умения и педагогическа практика в НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел, песните на Николай Урумов придобиха една присъща звучност в контекста на тракийския сватбарски стил. За негови учители счита изпълненията на Гочо Динев – Партизайката, Ганчо Гарджев, Иван Ханджиев, Динка Русева и незабравимия глас на Тракия – Недялка Керанова. Не случайно Николай Урумов създава и специална страница на името на Недялка Керанова в социалната мрежа facebook.

Още от първите тонове на мелодичната линия и акордите в четирите песни с народния радиооркестър, усещаме тракийския полъх с ясно изразените текст, фраза и богата орнаментика, разкриваща широкия диапазон и изпълнителски качества на певеца. Зад всичко се крие талант, огромен труд, всеотдайност и любов към тракийската песен. Първите записи на Урумов не скриха и интереса сред музикалните редактори-фолклористи в БНР, тъй като неговите изпълнения скоростно бяха промотирани в националните програми и регионални радиостанции.
„Остана Димчо сираче”, „Три дена и три вечера”, „Кога мама умираше” и „Дай ми мамо” дават положителен знак за успехите на Николай Урумов пред слушателите и ценителите на българската народна музика като нов, надежден тракийски глас в националния радиоефир.

© Снимка: личен архив

Николай Урумов с гъдуларя Пейо Пеев (отляво)


Участието на Николай Урумов в „Музикална шарения” ще чуете от звуковия файл, както и разговор със Здравка Димова – дългогодишен музикален редактор в Радио Стара Загора. Звучат първите песни на Н.Урумов с ОНМ на БНР, премиерната „Зави се хоро голямо” с младия оркестър „Мелодика” и изпълнение на Недялка Керанова с Леновската група от музикалния фонд на БНР.

/ИГ/

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52