Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдят БЧК за курсовете по първа долекарска помощ за шофьори

Снимка: БТА

Курсовете за първа помощ, които всеки бъдещ шофьор трябва да премине, вече да не се провеждат само от Българския Червен кръст. Причината е, че  варненската фирма "Титаник превентинг" е подала жалба във ВАС. В жалбата си до съда от фирмата обясняват, че организирането на курсовете за първа помощ на бъдещите шофьори е стопанска дейност и конституцията забранява ограничаването на конкуренцията. Това монополно положение е създало възможност БЧК да поддържа високи цени. Курсът струва 44 лв.

В звуковите файлове ще чуете позициите на фирмата  "Титаник превентинг" и  на БЧК.

Обърнахме се за позиция и към Министерството на здравеопазването с въпроса - има ли наредба, която да посочва, че само БЧК може да провежда курсовете за първа помощ за шофьори. От там ни пратиха следния отговор:

Има наредба. Наредба  номер 24 от 2002 година в която се регламентират условията и реда за обучение за оказване на първа долекарска помощ от водачи на моторни превозни средства  е нормативен акт, който регламентира обучението на кандидатите за водачи на МПС за оказване на първа долекарска помощ на пострадали при ПТП. Наредбата е издадена от министъра на здравеопазването и министъра  на образованието и науката на основание чл. 152 а, точка 2. Наредбата предвижда курсовете за оказване на първа долекарска помощ да се организират от териториалните структури на БЧК по учебна програма, утвърдена от министъра на здравеопазването, съгласувано с министъра на образованието и науката. Тази наредба се обжалва във ВАП, делото все още не е насрочено. В момента се изработва позицията на МЗ по този казус.

 

По публикацията работи: БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2. "Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54
Старият град на Братислава, Словакия

Емил Цанков: Плурализацията на обществото доведе до нагнетяване на напрежение В Словакия през последните месеци

" Словашкият народ е добронамерен, доверчив и чистосърдечен, но заради плурализацията на обществото през последните месеци се нагнети много силно напрежение ". Това обясни пред БНР Емил Цанков, председател на Българския културен съюз в Братислава, след покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. "Дори имаше предупреждения, че може да прерасне в..

публикувано на 16.05.24 в 12:46

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Токът от АЕЦ "Козлодуй" поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за битак произведен от АЕЦ "Козлодуй", от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. От електроцентралата са оттеглили ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко..

публикувано на 16.05.24 в 12:18
Израелската система за противоракетна отбраната

Гърция предлага създаване на европейска ПВО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол". Това съобщи той тази сутрин в интервю пред телевизия Скай. "Имам предвид една система за европейска противовъздушна отбрана, един европейски "купол", който да покрива Европа,..

публикувано на 16.05.24 в 12:14