Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев откри в Пекин българско-китайски бизнес форум

| обновено на 14.01.14 в 09:29
Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Китай
Снимка: www.president.bg

300 представители на бизнеса се включиха в българско-китайския бизнес форум в Пекин, който беше открит от президента Росен Плевнелиев. Двете страни си поставиха за цел да удвоят стокообмена през следващите пет години. В момента стокообменът между двете държави е над един милирад и 700 милиона долара. Страната ни изнася за азиатската държава предимно рафинирана мед и медни сплави. За последните 16 години китайските инвестиции у нас са над 82 милиона евро.

Плевнелиев запозна бизнеса с договореното по време на официалната си среща в Пекин:

Посочихме конкретни проекти. Един от тях е по линия на тристранно сътрудничедство между България, Румъния и Китай да работим за изграждане на мост и хидроцентрала на река Дунав в района на Никопол, Турно Мъгуреле, автомагистрала "Черно море", тунелът под Шипка, съвместна работа над мостове по река Дунав, както и предоставяне на концесии на китайски компании на български пристанища на Дунава и на Черно море.

Китай може да има свои предприятия в българските индустриални зони и така стоките на азиатската държава да имат по-лесен достъп до европейския пазар, допълни Росен Плевнелиев.

Председателят на Китайския съвет за международна търговия отчете, че търговският стокоомбен между двете държави се е увеличил с 30 на сто. Според Уан Дзи Фей трябва да бъде стимулиран вносът на български стоки като виното и розовото масло. Българска фирма ще изпълнява поръчка на китайска компания на стойност 50 милиона долара. Президентът ще разговаря с премиера на Китай Ли Къцян и с председателя на парламента Джан Дъдзян.

В третия ден от визитата си в Пекин президентът ще посети и българската редакция на Радио Китай за чужбина.


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разширяваме партньорството с Китай за инфраструктурни проекти

България и Китай разширяват партньорството си в инфраструктурни проекти, свързани с изграждането на магистрали, тунели и мостове у нас.  Президентът Росен Плевнелиев разговаря в Пекин с китайския държавен глава Си Дзинпин.   Посещението е с голямо и..

публикувано на 13.01.14 в 19:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ пуска още нови вагони от Германия с бързия влак София - Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака,..

публикувано на 12.08.24 в 07:36

Полицаи на протест в София заради "безпрецедентен" опит за употреба на МВР

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица..

публикувано на 12.08.24 в 07:30

Синоптиците предупреждават: Опасни горещини в цялата страна днес

"Жълт" код за високи температури в цялата страна е обявен  за днес от Националния институт по метеорология и хидрология . Метеоролозите призовават да бъдем внимателни, защото са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца..

публикувано на 12.08.24 в 07:22
Слонове край р. Окаванго в Ботсвана

Мобилно приложение в Индия ще опита да намали конфликта между хора и слонове

Щатът Асам в Индия пусна мобилно приложение, което има за цел да намали смъртните случаи, причинени от диви слонове. Инициативата беше обявена преди Световния ден на слоновете, който отбелязваме днес.  Приложението "Хаати" ще предупреждава хората за..

публикувано на 12.08.24 в 05:28

Прогнози за бури и най-горещ ден за годината във Великобритания

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури, а в резултат на нахлуващата топлинна вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите. Температурите се повишиха през уикенда..

публикувано на 12.08.24 в 05:20

МОТ: Безработицата сред младежите по света е най-ниската за 15 години

Световната младежка безработица е най-ниското си ниво за последните 15 години, но не всички региони са се възстановили от ниските нива по време на пандемията на Ковид-19. Това обяви Международната организация на труда.  Нивото на младежката безработица..

публикувано на 12.08.24 в 05:09

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Игрите в Париж

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Олимпийските игри в Париж, които приключиха вчера. Това е уникален и единствен случай в светa. Това е Ронкаделе до град Бреша в област Ломбардия. Има 9400 жители и трима олимпийски шампиони. Това..

публикувано на 12.08.24 в 04:14