Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кабаиванов: Да се оттеглят предложените до момента поправки в Закона за вероизповеданията

Снимка: БГНЕС

Предложените до момента изменения и допълнения в Закона за вероизповеданията да бъдат оттеглени, за да се изготвят по-добри предложения. Около това мнение се обединиха повечето от участниците в кръглата маса  по темата в Карлово. Срещата  беше организирана от кмета Емил Кабаиванов и в нея се включиха  представители на законодателната и местната власт, на академичната общност и граждани.

Обобщавайки резултатите от дискусията, Емил Кабаиванов беше категоричен, че оттеглянето на предлаганите поправки се налага, за да се проведат по-широки обсъждания:

За да бъде внесен в Народното събрание законопроект, който да бъде справедлив, но и който да отразява културно-историческите традиции на българските градове и на българската държава, който да бъде в съзвучие с историческата справедливост и с това, че процесът на реституция, който важи за всички български граждани, физически и юридически лица, приключи през 2002-ра година, беше удължен от 39-ото Народно събрание само за вероизповеданията, този срок приключи 2012-а година.

Преобладаващото мнение е, че не е необходимо да се удължава наново този срок, защото ще се стигне до напрежение в много от населените места заради дела, които ще бъдат заведени по искове предимно на Мюсюлманското вероизповедание, подчерта още кметът на Карлово. Той припомни , че и в момента се водят 26 дела за 83 вакъфски имота в страната. Колкото до имотите на БПЦ, законодателят трябва да прецени  дали проблемите могат да бъдат решени по сега действащото законодателство или трябва да бъде приет специален закон, допълни Емил Кабаиванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят на Съвета за сигурност в Киев - Олександър Литвиненко заяви за Франс прес, че целта на руснаците е..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер и отхвърли жалба на опозиционната партия. С решението на съда в Мюнстер днес беше потвърдено и..

публикувано на 13.05.24 в 20:56
Първан Дангов, кмет на Дупница

Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница за закани срещу шефа на полицията в града

Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани към и.д. началник на дупнишката полицията Йордан Зарев и семейството му, съобщиха от Районната прокуратура. За закана към длъжностно лице Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор. Случаят е от средата на март тази година,..

публикувано на 13.05.24 в 20:25

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева поясни в Ловеч, че фермерите ще бъдат запознати с промените в наредбите, които обезпечават..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.   "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий". И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и   бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според..

публикувано на 13.05.24 в 19:45
Наградата

Цената на наградата "Шофар"

"Какво мислят българските евреи за днешната война в Газа" - това попита в една своя публикация Юлиана Методиева , главен редактор на сайта за човешки права "Маргиналия". По-късно организацията на евреите в България "Шалом" единодушно реши да ѝ бъде отнета наградата "Шофар", която получи през 2018 г.  " Тази статия я написах преди отнемането на..

публикувано на 13.05.24 в 19:41