Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна специализирана акция на жандармерията срещу битовата престъпност

| обновено на 10.02.14 в 09:05
Снимка: БТА
В опит да се преодолее битовата престъпност на територията на цялата страна започва специализирана полицейска операция. Ще участват служители на дирекцията "Специализирани полицейски сили" при Главна дирекция "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР.

Точно 08:00 екипи на жандармерията, КАТ и полицията влязоха в няколко малки села и градове, за които се знае, че имат сериозен проблем с битовата престъпност. Полицаите ще работят на 12-часови смени, като ще се дават дежурства и през нощта. Главен инспектор Красимир Григоров от специализираните полицейски сили: Първо с полицейско присъствие ще бъдат удостоени малките населени места с най-много проблеми с криминалната и битова престъпност като Ихтиман, Самоков, община Вълчедръм, общините Бяла слатина, Хайредин, Борован, село Малорад, община Пордим, село Мечка и много други. Дирекция "Специализирани полицейски сили" ще участва в специализирана полицейска операция със седем полицейски управления на територията на 12 области - София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Сливен, Бургас и Силистра, с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна.

Седем екипа на жандармерията тръгнаха от сградата във Врана, за да влязат в селата на Софийска област. Заедно с Враца, Перник, Плевен, Монтана и Видин Софийска област е едно от местата, където има най-голямо завишаване на битовата престъпност, отчетоха от МВР още преди дни. Комисар Борис Танев от "Специализираните полицейски сили": Конкретно специализираното полицейско управление на София участва в тази операция на днешния със седем екипа на територията на седем общини. Продължителността на службата днес ще бъде 12 часа, всеки ден ще бъдат различни екипи с различна численост. Общините са на територията на София област - това са Своге, Костинброд, Ихтиман, Сливница, Ботевград.

Екипите на жандармерията ще бъдат подпомагани от местните полицаи и екипи на КАТ. От МВР са категорични, че засиленото полицейско присъствие ще остане в селата и малките градове, докато има нужда от него.

Друга мярка, която се предвижда да влезе в сила от днес, е по-засилено присъствие на патрули на КАТ. Те ще бъдат изтеглени от големите пътища, където досега стояха, за да хващат нарушители, и преместени на малките междуселски пътища, където с присъствието си се очаква да респектират битовите престъпници. Пак от днес започват и масирани проверки на местата, където евентуално се предлагат крадените вещи - заложни къщи, оказиони и пунктове за продажба на черни и цветни метали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хората в селата посрещат акцията срещу битовата престъпност със смесени чувства

В малките населени места с най-много кражби  влизат допълнителни екипи на пътна полиция и жандармерията . Едно от тези места е врачанското село Малорад. От години заради масовите кражби хората в село Малорад живеят в ужас и тормоз: Страх ни е. Тука всяка..

обновено на 10.02.14 в 11:49

Румен Иванов: Акцията срещу битовата престъпност е преждевременен отговор на вота

Специализираната полицейска операция, която стартира от днес на територията на цялата страна, е преждевременен отговор на критиките към кабинета относно провала на борбата с битовата престъпност . Това каза в предаването "Преди всички" депутатът от..

публикувано на 10.02.14 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора, или да вляза и да го ритам докато шава или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от пиян служител на..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на изборите ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ",  заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха..

публикувано на 24.04.24 в 13:42