Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Сетовният печат коментира постигнатото примирие между украинските власти и опозицията.

След два дни на жестоко насилие, украинският президент Виктор Янукович обяви, че е сключил примирие с лидерите на опозицията, пише френският в. "Монд". Янукович каза, че ще започнат преговори, за да се избегнат нови кръвопролития и "да се стабилизира обстановката в интерес на обществения мир".

Натискът върху украинския президент Янукович да намери бързо и мирно решение на кървавите размирици в страната се увеличава, след като световните лидери посрещнаха предпазливо новината за примирие, отбелязва британският "Телеграф". Часове след обявяването на сделката с опозиционните лидери, Съединените щати усилиха натиска върху правителството, налагайки забрана за пътуване на 20 високопоставени държавни служители.
   
В Киев украинската революция изживява вероятно последните си дни, пише "Фигаро".
   
Властите в Украйна приеха мерки срещу вълненията в страната, обявявайки началото на антитерористична операция в цялата страна, за да държат оръжията далеч от ръцете на т.нар. от тях екстремистки групировки, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Янукович смени началник-щаба и главнокомандващ въоръжените сили на Украйна Володимир Замана с досегашния командващ на украинските военноморски сили Юрий Илин. Редица анализатори са на мнение, че отстраняването от поста на ген. Замана, който не бе привърженик на идеята да изкара танковете си на улицата, показва, че се готви засилване на ролята на военните в тази криза, посочва испанският вестник "Мундо".  

Украйна все повече се нуждае от международно посредничество, пише руският вестник "Комерсант" в коментарна публикация със заглавие "Площад на евроремонта".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аналена Бербок

Бербок на посещение в Близкия изток, търси перспективи за спиране на огъня в Газа

Германският външен министър Аналена Бербок ще посети Близкия изток за разговори с регионални лидери относно перспективите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници, предаде ДПА. Днес Бербок ще разговаря със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд в Рияд, след което ще замине за Йордания за..

публикувано на 05.09.24 в 08:14

Войната в Украйна: Един загинал и 4 ранени при руски обстрел срещу Константиновка

Един човек загина, а 4-ма бяха ранени при руски обстрел срещу град Константиновка в Донецка област, съобщиха украинските власти. Президентът Володимир Зеленски заяви, че се изпълняват всички военни задачи в руската Курска област, където украинската армия започна операция през август. По данни на украинската армия за последните 24 часа на..

публикувано на 05.09.24 в 08:02

Милен Желев: ЦИК ходи по жарава

"Трудно е да се прогнозира каква нова глупост ще сътворят родните политици за сметка на българските граждани . Неглижират се истинските интереси на българските граждани и всички социални проблеми, които са заметени под масата." Това заяви в интервю за БНР политологът Милен Желев. ЦИК: "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи"..

публикувано на 05.09.24 в 07:58

САЩ наложиха санкции на руски медии за опити за намеса в изборите

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи нови санкции на Русия заради опити за манипулиране на общественото мнение преди президентските избори през ноември. Министерството на правосъдието, Държавният Департамент и Министерството на финансите на САЩ обявиха съвместни мерки, включващи санкции и наказателни обвинения за..

публикувано на 05.09.24 в 07:51
Петър Мутафчиев

Петър Мутафчиев: БСП е в много тежка ситуация

Егото и интересът кой да бъде на власт поставят БСП в много тежка ситуация точно преди самите избори . Продължава тенденцията всеки един да твърди, че той представлява партията. Това мнение изрази пред БНР Петър Мутафчиев, член на НС на БСП, бивш министър на транспорта. Боричканията сред хората, управлявали 8 години партията , демотивират..

публикувано на 05.09.24 в 07:44

БСП подписва споразумение с над 20 партии за съвместно явяване на изборите

БСП и над 20 леви партии ще подпишат днес коалиционно споразумение за съвместно явяване на предсрочните избори на 27 октомври. През юни БСП пое курс на обединение вътре в партията и сближаване с всички формации в лявото политическо пространство. Първата крачка към това обединение беше общото честване на 133-тата годишнина от началото на..

публикувано на 05.09.24 в 07:40

НС обсъжда проекторешение за продажбата на оборудване на АЕЦ "Белене" на Украйна

Народното събрание ще обсъди проект на решение, свързан с продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна. Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в закона за гражданската регистрация, които имат за цел да сложат край на т.нар. "изборен туризъм". Проектът на решение за АЕЦ "Белене" е внесен от ГЕРБ и ДПС. С него се възлага на..

публикувано на 05.09.24 в 07:33