Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски съд произнесе осъдителни присъди срещу осем активисти на опозицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Московски съд произнесе осъдителни присъди срещу осем активисти на опозицията. Обвинението срещу тях е, че са провокирали масови безредици по време на протеста през май 2012-а година.

На 6-и май 2012-а, ден преди завръщането на Владимир Путин в Кремъл, по време на разрешената от властите демонстрация се стигна до сблъсъци с полицията, при които бяха арестувани стотици опозиционери. Осем от тях днес бяха признати за виновни за това, че са предизвикали масови безредици и са нападнали представителите на реда. Самата присъда ще бъде произнесена в понеделник, като искането на прокуратурата е за срокове от 5 до 6 години затвор.

Няколкостотин души се бяха събрали пред съда, за да подкрепят обвиняемите. Според опозиционния активист Иля Яшин събитията от 6-и май са били провокирани от действията на властите: Това е позорен процес и всеки от нас, които бяхме тогава на пл. "Болотная", можеше да бъде сега да подсъдимата скамейка. Искаме да подкрепим тези наши съмишленици и да извоюваме тяхната свобода, каза  Иля Яшин.

Полицията обяви спонтанния протест за незаконен и арестува стотина души, които скандираха "Свобода" и "Позор".  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски хеликоптер изстрелва ракета в посока Ливан, 13 октомври 2024 г.

Израелски военни са загинали при атака с дронове на "Хизбула"

Четирима израелски войници са загинали и седем са били тежко ранени при атаката с дронове, извършена от "Хизбула" срещу база в близост до Бинямина в Северен Израел, съобщиха от израелската армия. "Хизбула" пое отговорност за атаката с дрон срещу северния израелски град Бинямина Ливанската шиитска организация пое отговорност за атаката,..

публикувано на 14.10.24 в 08:51
ТЕЦ

Георги Стефанов за ПВУ: Този омагьосан кръг трябва да бъде затворен

Има какво да направим, за да не загубим толкова много пари по Плана за възстановяване и устойчивост . И то е да се възползваме от нашата Конституция към момента, която позволява свикване на извънредно заседание на НС, което да отпуши официалните преговори и тяхното финализиране.  Това заяви пред БНР експертът по въпросите на климата и енергията..

публикувано на 14.10.24 в 08:50
Военнослужещ от 24-та механизирана бригада на Украйна тича на позиция на фронтовата линия близо до Часив Яр в Донецка област, Украйна, 06 август 2024 г.

Евакуация на цивилни руснаци и украинци от двете страни на границата

През изминалата седмица 535 души, включително 143 деца, са евакуирани от граничните общини на Сумска област, предаде Укринформ. 36 800 души, в това число и деца, са евакуирани от 34 населени места от 5-километровата зона и извън 5-километровата зона от държавната граница на Украйна с Руската федерация. Руските войски са извършили 11 атаки..

публикувано на 14.10.24 в 08:28
Град Троян

Днес Троян отбелязва своя празник

Троян отбелязва днес   своя празник с тържествено издигане на знамето на града и  връчване на почетни отличия на заслужили местни жители. Празничният ден ще започне с божествена света литургия в църквата "Света Параскева Петка". От 11.30 часа на площад "Възраждане" тържествено ще бъде издигнато знамето на Троян с приветствие от кмета на..

публикувано на 14.10.24 в 08:17
Лора Георгиева

Лора Георгиева за обвиненията към Портних: Схемата е създадена със съдействието на институциите на най-високо ниво

Европейската прокуратура следва да функционира със съдействието и на националните институции. Когато това сътрудничество не се случва ефективно, няма как да очакваме огромни резултати от нея.  Това коментира пред БНР Лора Георгиева от Антикорупционния фонд. Европейската прокуратура стартира с огромни очаквания от българското общество,..

публикувано на 14.10.24 в 08:11
Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с

Публично разследване на нападението с "Новичок" в Солсбъри

В Обединеното кралство ще започне публично разследване на нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Солсбъри, за да се установи дали целите на атаката са били надеждно защитени от МИ-5 и полицията, след като стана ясно, че една от тях е била жертва на хакерска атака от руското разузнаване, съобщи вестник "Таймс". Бивш върховен..

публикувано на 14.10.24 в 08:02
Валентина Васильонова

Протест след изборите стягат служителите с най-ниски заплати в администрацията

Заетите в Изпълнителната агенция по околна среда, регионалните инспекции по околната среда и водите и в басейновите дирекции са с едни от най-ниските трудови възнаграждения в държавната администрация. Те заявиха протестна готовност за седмицата след изборите . В ход е подписка с настояване за по-високи заплати. Вече повече от 5 години..

публикувано на 14.10.24 в 08:01