Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на кримския парламент: Ще направя всичко възможно към Русия да се присъедини цяла Украйна

Председателят на кримския Върховен съвет Володимир Константинов обеща след референдума да направи всичко възможно към Русия да се присъедини не само Крим, но и цяла Украйна. Днес парламентарна делегация от Крим разговаря в Москва с руски депутати, които обещаха да подкрепят решението за присъединяване на полуострова, ако то бъде гласувано на предстоящия референдум.

Ръководителят на кримския парламент изрази надежда, че в Украйна ще се появи нов лидер от мащаба на националния герой Богдан Хмелницки, който ще обедини двете велики държави Русия и Украйна, тъй като те не могат да съществуват отделно. Наше задължение е да защитим не само руснаците, но и всички граждани на Украйна от фашизма и нацизма, каза Володимир Константинов след срещите в руския парламент.

В Съвета на федерациите пратениците на Крим получиха обещание, че Горната камара на руския парламент ще подкрепи решението на кримския референдум. Според Валентина Матвиенко, която е председател на Съвета на федерациите, всеки народ има право на самоопределeние. Тя окачестви гласуването на кримския парламент за присъединяване на автономната република към Русия като историческо и добави, че решението за референдум по този въпрос напълно отговаря на международната правна практика.

По-рано днес делегацията на Върховния съвет на Крим се срещна и с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Руският депутат заяви, че стремежът на Крим да осигури безопасността и правата на своите граждани е разбираем и Долната камара на руския парламент ще уважи избора, който ще бъде направен по време на референдума на 16-и март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Арсений Яценюк

Арсений Яценюк: Никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от референдума в Крим

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от т. нар. "референдум" за присъединяване на Крим към Русия. Решението ви, което ще бъде взето, е незаконно, неконституционно и никой в света, в..

обновено на 07.03.14 в 14:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър, британски премиер

Британският премиер Киър Стармър обещава да изкорени бюрокрацията, която блокира инвестициите

Британският премиер Киър Стармър ще обещае да намали бюрокрацията като цяло и да "изкорени бюрокрацията, която блокира инвестициите" по време на започващата днес голяма среща на високо равнище на бизнесмени от цял свят в Лондон. Форумът се провежда..

публикувано на 14.10.24 в 11:03

Притежателите на сръбски паспорти в Косово вече могат да пътуват в ЕС без визи

Притежателите на сръбски паспорти в Косово, издадени от Координационната служба на Сърбия, вече могат да пътуват в страните от Европейския съюз без визи, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Безвизовият режим за гражданите на Косово влезе в..

публикувано на 14.10.24 в 10:59

В Монтана доставиха демо версия на машините за вота

В област Монтана доставиха демо версия на машините за електронно гласуване за изборите на 27 октомври. Четирите апарата се предоставят на общините по график. Всеки желаещ може да опита да гласува електронно на демо машината. Ако има трудности от..

публикувано на 14.10.24 в 10:33
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Засилва се мигрантският натиск към гръцките острови

Гръцките острови в Егейско море са под постоянен мигрантски натиск. Тарифата за нелегален трансфер от турския бряг до гръцки остров достигна 4000 евро на човек. Гръцката брегова охрана е стреляла предупредително, за да спре лодка с нелегални..

публикувано на 14.10.24 в 10:18

Нараства социалното напрежение сред служителите на АЯР

Нараства социалното напрежение сред служителите на Агенцията за ядрено регулиране, алармираха от Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ. Служителите на АЯР са лишени от безплатната храна, която се полага на работещите,..

публикувано на 14.10.24 в 10:02

Мащабна полицейска операция срещу купения вот в Софийска област

На територията на Софийска област се провежда мащабна специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове, съобщиха от МВР. Информация за полицейските действия и междинните резултати ще бъде дадена от началника на отдел "Охранителна..

публикувано на 14.10.24 в 09:58

Кой отговаря за безнадзорно движещи се селскостопански животни?

Кой е отговорен за безконтролно разхождащи се селскостопански животни? Конкретно за бродене в градски условия отговорна е кметската управа. Местната власт отговаря и в случая, когато има увреждане на имущество и продукция, обясни пред БНР д-р..

публикувано на 14.10.24 в 09:53