Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Лазаров: Операцията в Лясковец е провалена заради двама цивилни полицаи

| обновено на 19.03.14 в 17:03
Светлозар Лазаров пред парламентарната комисия
Снимка: БГНЕС

Операцията на МВР в Лясковец е провалена заради двама цивилни полицаи, забелязани от обекта на специализираните действия Петко Петков ден преди акцията. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

Лазаров заяви, че по неизяснени причини двамата, които са служители на Областната дирекция на МВР - Велико Търново, са снимали къщата на Петков на 13-и март. Снимки за изграждане на стратегията за операцията вече са били направени. Петко Петков е забелязал цивилните полицаи, които впоследствие са осъществили контакт с патрулиращи техни колеги. Лазаров потвърди, че единият от двамата, заснели къщата в Лясковец, е Павел Ангелов, който депутати от управляващите кръгове обявиха за близък на бившия премиер Бойко Борисов. Така те направиха внушение, че ГЕРБ са саботирали операцията.

Освен застреляният Емил Шарков и тримата ранени, Петко Петков е прострелял още един служител на отряда на баретите. Той обаче е бил спасен от бронежилетката си. 

Главният секретар на МВР изреди какво е било открито в къщата на Петко Петков:

Противогазова маска и кутия с филтри за нея; шлифер със защити в предната част, на височината на гърдите и корема; на прозорците на стаите като щит има радиаторна ламарина. И прозорците в друга стая, от вътрешната страна, са поставени защитни прегради, състоящи се от вертикални стоманени пръчки с дебелина около един сантиметър. Входната врата е подсилена с пружина от легло, която е облегната на вратата и застопорена с четири броя дървени талпи. В стаята са открити множество хранителни продукти, множество дрехи, питейни запаси - вода, безалкохолни, алкохолни напитки, медицински суровини, лекарства, сиропи и други, хранителни добавки, протеини и аминокиселини, L-карнитин, анаболи, стероидни препарати, фенери, восъчни свещи, лампи и други предмети от първа необходимост за оцеляване в екстремни ситуации. Не знам, ако беше проведена операцията преди две години, дали щеше да се струпа този арсенал и тази подготовка.

Със спор между депутатите започна заседанието на вътрешната комисия. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов предложи да има допълнителна точка за изслушване на главния секретар на МВР за акцията с кокаина и евентуалното участие на общинския съветник Орлин Алексиев от ГЕРБ в нея. От БСП обаче контрираха с това, че зад тази акция трябва да бъде изслушан и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който в момента е в САЩ. От "Атака" пък предложиха изслушване на бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който е в залата, за случая в Коиловци. След гласуване на депутатите се прие да има единствена точка за изслушване на главния секретар Светлозар Лазаров и заместник вътрешният министър Васил Маринов за акцията в Лясковец. 

По време на изслушването стана ясно, че първото разрешително за оръжие на Петко Петков е издадено още 2006-а година, а през 2009-а е удължено до 2012-а. През това време мъжът е закупил от различни оръжейни магазини във Велико Търново и в София две ловни пушки и един ловен автомат. Въпреки това справка на МВР показва, че Петко Петков, въпреки че има ловен билет, нито веднъж не е участвал в лов в района на Велико Търново.

Стана ясно още, че през 2012-а година в действителност е била планирана операция с участието на баретите от тогавашния главен секретар на МВР. Обяснения по този въпрос даде заместник вътрешният министър Васил Маринов: 

След направена преценка за съществуващата опасност за живота и здравето на служителите, които ще бъдат ангажирани да извършат принудителното довеждане, имайки предвид психологическото състояние на лицето Петков и това, че притежава оръжие, в ОД на МВР-Велико Търново е изготвена справка от временно назначения на длъжността директор на ОД на МВР-Велико Търново комисар Живко Коцев до главен секретар на МВР - главен комисар Калин Георгиев, с която е поискал съдействие от СОБТ - МВР, Института по психология за провеждане на 15-и март 2011-а година на специална операция по задържането на Петков и довеждането му в съдебно заседание. При пристигане на място екипите на СОБТ и Института по психология на МВР съвместно с ръководството на ОД на МВР-Велико Търново и служителите, включени в състава на Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОД на МВР-Велико Търново, започват планиране на тактическите действия и организация по провеждане на операцията. За провеждането на тази операция има резолюция на главния секретар на МВР Калин Георгиев за организация и подпомагане на колегите от ОД на МВР, лицето може да предизвика заложническа ситуация. На основание на тази резолюция са предприети тези последващи действия. Датата е от 15-и март 2012-а година.

Най-много въпроси към главния секретар на МВР бяха зададени от парламентарната група на ГЕРБ и от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той попита защо не е използвано разузнавателното звено на СОБТ, а разузнавателните данни на ОД на МВР-Велико Търново. Отговорът беше, че тепърва ще се проверява кой точно е проявил бездействие в този случай. 

Проверката по случая от Лясковец ще приключи в началото на април. От ГЕРБ заявиха, че ще поискат в парламента създаването на анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 600 000 бюлетини за вота 2 в 1 пристигнаха в Благоевград

Близо 600 000 бюлетини за предстоящите избори на 9 юни, както и протоколите за попълване на резултатите от двата вота, пристигнаха под полицейска охрана в Благоевград.  В присъствието на областния управител и председателя на РИК бяха премахнати пломбите на камиона с изборните книжа, които ще се съхраняват до четвъртък в специално помещение и..

публикувано на 03.06.24 в 13:28
Кольо Колев

Кольо Колев: Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват

Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.  * Проучването на агенция "Медиана" е проведено в периода 25 май – 1 юни сред 990 интервюирани граждани..

публикувано на 03.06.24 в 13:22
Президентът Румен Радев удостои с орден

Президентът удостои с орден "Стара планина" първа степен Иван Николов от Босилеград

Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен лидера на българското национално малцинство в Сърбия, общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център в Босилеград получи най-високото държавно отличие за изключително големи заслуги за..

публикувано на 03.06.24 в 13:20

Таксиметров шофьор е пребит в Пловдив от пияни младежи

Таксиметров шофьор е пребит от двама пияни младежи в Пловдив. Поради нетрезвото им състояние той отказал да ги откара до близко село и тогава двамата му нанесли побой и нанесли щети на автомобила му. Веднага след това младежите - на 25 и 26 години избягали, но бързо били  задържани. Установено е, че са криминално проявени, а единият е и..

публикувано на 03.06.24 в 13:08
Мартин Божанов - Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди утре доклад на специалната комисия по казуса с Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди на заседанието си утре, 4 юни, доклад за дейността на специалната комисия, проверяващи факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. АКФ цитира справка от ГДБОП, че Нотариуса е бил "информатор" на МВР Това става ясно от протокол от..

публикувано на 03.06.24 в 13:04

Изтеглят партиди на световноизвестни брандове козметика

Изтеглят от пазара и от потребителите партиди на световноизвестни брандове козметика. Причината е установено в състава наличие на химичното съединение пропионалдехид, което е забранено за такъв вид продукти.  Повечето от тях са произведени в държави от Европейския съюз като Италия, Франция, Испания, Германия. За това съобщават от онлайн..

публикувано на 03.06.24 в 12:54

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти, след като беше подписан от председателя на парламента Шалва Папуашвили, съобщава Ройтерс. Това стана факт, след като проправителствените депутати гласуваха миналата седмица за преодоляване на ветото на президента Саломе Зурабишвили, която критикува закона, посочват..

публикувано на 03.06.24 в 12:53