Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Киев прие законопроект, според който Крим е временно окупирана територия на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховната Рада на Украйна прие на първо четене законопроект, с който Крим се обявява за временно окупирана територия на Украйна.

Според документа, предложен от парламентарната група на партия "Баткившчина", под това название попадат територията на Автономна република Крим и град Севастопол, вътрешните води и териториалното море на Украйна, неговото дъно и недра, континенталният шелф и изключителната икономическа зона. Освен това окупирана територия се наричат също подводното пространство в пределите на териториалното море и въздушното пространство, разположено над тази територия.

Украйна ще се сражава за освобождението на Крим и никога няма да признае анексията му от Русия, се казва в декларация, приета преди това от парламента в Киев. Декларацията съдържа призив към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на т.нар. Република Крим.

По неофициална информация, Русия е затворила тази нощ границите си за украинските превозвачи и стоки, твърдят украински медии. Същевременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Киев не трябва да бърза с въвеждането на визов режим с Русия, както и с преминаването към задгранични паспорти. Според него подобна мярка ще засегне неблагоприятно украинците в източната част на страната.

Още една страна пожела да се присъедини към Русия - Върховният съвет на Приднестровието изпрати в руската Дума молба да предвиди в руското законодателство възможност регионът да влезе в състава й.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Процесът по приемането на Крим и Севастопол в състава на Русия ще приключи тази седмица

Юридическият процес по приемането на Крим и Савастопол в състава на Руската федерация ще приключи още тази седмица, заяви руският външен министър Сергей Лавров . Той допълни, че всички необходими документи за това вече са готови. Вътрешноукраинската..

публикувано на 20.03.14 в 14:46

Парламентът в Киев с декларация: Украйна ще се сражава за освобождението на Крим

Украйна ще се сражава за освобождението на Крим и никога няма да признае анексията му от Русия. Това се казва в декларация, приета от парламента в Киев. Тя съдържа призив към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от..

публикувано на 20.03.14 в 12:18

Приднестровската република иска руското законодателство да й позволи да се присъедини към Русия

Върховният съвет на Приднестровската молдовска република изпрати в Държавната дума молба да предвиди в руското законодателство възможност регионът да влезе в състава на Русия. След кримските събития Приднестровието се озова под блокада. Украйна ограничи..

публикувано на 20.03.14 в 13:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция погнаха със солени глоби търговци за завишени цени на храните

В Гърция проверяват и глобяват търговските фирми за спекулативно високи цени. Цените на плодове и зеленчуци в магазините  се покачват всеки месец. За неспазване на тавана на печалбата финансовите власти налагат много високи глоби на..

публикувано на 16.10.24 в 11:20
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Първите мигранти по споразумението между Рим и Тирана пристигнаха в Албания

На пристанище Шенгин в Албания акостира италианският военен кораб Либра, превозващ мигранти, заловени във водите на Италия. Те са първите в рамките на споразумението за прехвърляне на незаконни имигранти от Италия в Албания.  Италианският..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

Спецакция срещу купения вот и в Ловешко

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на цялата Ловешка област. Тя е насочена срещу престъпления против политическите права на гражданите и за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. В..

публикувано на 16.10.24 в 11:02

Цените на жилищата в Европа растат

България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината. Най-голям спад в цените е регистриран в Люксембург, Финландия и Франция, а най-сериозен ръст: в Полша, България, Литва и..

публикувано на 16.10.24 в 10:59

Спешният център в Кюстендил отваря врати до две седмици, търси спонсори

Новият Спешен център в Кюстендил, който трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 год., ще заработи най-късно след две седмици.  Администрацията вече се е нанесла в новия комплекс, предстои да бъде преместена и координационната централа, която..

публикувано на 16.10.24 в 10:48

Българска връзка в мащабна схема за източване на ДДС в Гърция

Гръцките власти разследват схема за измами с ДДС за около 35 милиона евро, в която участват бизнесмен от Солун, висш служител в банка и полицейски служител. Използвани са кухи фирми и в България Вестниците "Капитал" и "Катимерини" се позовават на..

публикувано на 16.10.24 в 10:37

САЩ обвиняват Русия в намеса в предстоящия вот в Молдова

Москва харчи милиони долари, за да повлияе на изхода от президентските избори в Молдова - това обвинение дойде от говорителя на Белия дом Джон Кърби пет дни преди вота в бившата съветска република. На 20 октомври - в неделя - молдовците ще..

публикувано на 16.10.24 в 10:03