Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново чества победата при Клокотница

Снимка: Венета Николова

Средновековни съкровища украсяват празника на Велико Търново днес. На  22 март градът чества победата на цар Иван Асен втори при Клокотница през 1230-та година, в резултат на която България става решаваща сила на Балканите и разширява границите си на три морета.

Празникът започва с литургия в средновековната църква "Свети Четиридесет мъченици", вдигната от цар Иван Асен Втори в чест на победата при Клокотница. По традиция ще има шествие с портретите на благодетелите на града. "Съкровищата на столичния Търновград" е наречена изложбата на Регионалния исторически музей. Тя е уредена в новия мултимедиен център "Царевград Търнов", който представя личности и събития от Втората българска държава, каза ръководителят на Общинската дирекция "Култура" Нелина Църова

Ще бъдат повече от 100 предмета от злато, сребро, скъпоценни камъни, монети, свързани с българския царски двор и търновските боляри. Има и нови находки, които ще бъдат представени за пръв път пред публиката.

Празничната програма, която включва много концерти и вечерно 3D mapping шоу е посветена на кандидатурата на Велико Търново за Eвропейска столица на културата през 2019-та година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева след брифинга за подготовката за изборите -  15 октомври 2024 г.

От ЦИК съветват членовете на СИК да тренират попълването на протоколите чрез електронно приложение

12 хиляди 640 са към момента секционните избирателни комисии (IRU) в страната и чужбина за предсрочните парламентарни избори. Предстои да се образуват и тези в болници, социални заведения, арести и в затворите.  Към момента кандидатите за депутати са 4 858, като 1172 са регистрирани в 2 района. 4858 са кандидатите за депутати за 51-вото Народно..

публикувано на 15.10.24 в 16:11
Ваксиниране срещу Covid-19 в Атина.

Ръст на случаите на грип и Covid-19 в Гърция

В Гърция отново се увеличава броят на заразените със сезонен грип и Covid-19. Властите препоръчват носене на маски и ваксиниране. В повишена готовност са държавните болници в Гърция, за да реагират на завишено разпространение на Covid-19 и есенния грип, съобщават от здравното министерство. Гръцките здравни власти информират туристите..

публикувано на 15.10.24 в 16:00
Хелия Чавдарова

Хелия Чавдарова: Интегриран нюзрум ще даде възможност за една заедност на всички програми в Радиото

Интеграция на съдържанието, създаване на интегриран нюзрум е сърцевината на визията, която представи пред Съвета за електронни медии кандидатът за генерален директор на Българското национално радио Хелия Чавдарова: В СЕМ започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР "И нформационният поток, който влиза в Радиото да бъде в..

публикувано на 15.10.24 в 15:43

Директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Лазар Христов е освободен от поста

Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Лазар Христов е освободен от поста. Това потвърдиха официално от МВР. От ведомството за момента не уточняват кой ще заеме овакантеното място. 

публикувано на 15.10.24 в 15:06

Сбогуваме се с Кирил Маричков

  Прощаваме се с Кирил Маричков Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 15.10.24 в 14:37
Цветослава Георгиева представя концепцията си пред СЕМ - 15 октомври 2024 г.

Цветослава Георгиева: Предлагам въвеждането на ресори на отделните членове на УС на БНР

Българското национално радио има истинското предизвикателство да задържи и умножи своята аудитория, съобразявайки се с конкуренцията от страна на  нови медии в лицето на стрийминг платформите, социалните мрежи. На това ще заложи Цветослава Георгиева, ако бъде избрана за генерален директор на БНР. В СЕМ започват изслушванията на кандидатите за..

публикувано на 15.10.24 в 14:26

Ученици от Ловеч пяха "Клетва" в памет на Кирил Маричков

Учениците от ловешката езикова гимназия излязоха на двора в голямото междучасие и изпяха песента "Клетва" в памет на Кирил Маричков. Именно за тази гимназия Владо Даверов прави филма „Вчера“, а голяма част от героите са прототипи на тогавашните учители и ученици. За ловешката езикова гимназия песента на "Щурците" се е превърнала в химн...

публикувано на 15.10.24 в 14:15