Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ЦИК съветват членовете на СИК да тренират попълването на протоколите чрез електронно приложение

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева след брифинга за подготовката за изборите - 15 октомври 2024 г.
Снимка: БТА

12 640 са към момента секционните избирателни комисии (СИК) в страната и чужбина за предсрочните парламентарни избори. Предстои да се образуват и тези в болници, социални заведения, арести и в затворите. 

Към момента кандидатите за депутати са 4 858, като 1172 са регистрирани в два района.

От ЦИК съветват членовете на СИК да тренират попълването на протоколите чрез електронното приложение, публикувано на сайта на Комисията.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни:

"Наистина е добре членовете на секционни избирателни комисии да проиграят тези тестове, за да видят най-честите грешки, които допускат при попълването, при отчитането на резултатите, за да могат в изборния ден по-бързо и вярно да отчитат резултатите и да попълнят протоколите от гласуването".

157 машини за гласуване вече се инсталират и ще заминат за вота в чужбина.

При назначаването на членовете на СИК зад граница е спазен принципът, приложен при назначаването на РИК - да има по равен брой представители, предложени от двамата председатели на Движението за права и свободи, коментира Росица Матева. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Организационният психолог Георги Млеканов представи книгата си

Психолог изготви наръчник за родители и учители срещу дигиталната зависимост на децата

Организационният психолог Георги Млеканов от Пазарджик представи книгата си  "Дигитална зависимост - наръчник за родители и учители" . Авторът стъпва на различни научни изследвания, разкриващи мозъчните увреждания, които настъпват при малките деца, следствие на ежедневното ползване на таблет или телефон. Книгата дава и решения, как да се..

публикувано на 15.10.24 в 18:06
Британският държавен секретар по въпросите на външните работи, общността и развитието Дейвид Лами пристига на Даунинг стрийт 10 за среща на кабинета, Лондон, 15 октомври 2024 г.

Лондон наложи санкции на организации, подкрепящи израелски заселнически постове на Западния бряг

Обединеното кралство наложи санкции на организации, подкрепящи израелски заселнически постове на Западния бряг. Санкциите са  в отговор на продължаващото насилие от страна на "екстремисти израелски заселници" в окупирания Западен бряг. Това идва след безпрецедентно нарастване на насилието от страна на заселници на Западния бряг през последната година,..

публикувано на 15.10.24 в 17:55
Снимката е илюстративна

Град Николаев бе днешният обект на руските ракетни удари по Украйна

Град Николаев бе днешният обект на руските ракетни удари по Украйна. Украинската армия сдържа най-новите руски атаки в Донбас, но губи територии в Курска област. По информация на украинските военни, руснаците са използвали седем ракети от противовъздушни системи С-300, за да ударят по Николаев, който се намира на Черно море в обсега на системите,..

публикувано на 15.10.24 в 17:47

Маргарит Русев: Да продължи изграждането на единна новинарска платформа и обща музикална библиотека на БНР

Към баланс между културно-образователното и информационното съдържание ще се стреми Маргарит Русев от Радио Благоевград. Той бе изслушан от СЕМ в процедурата по избор на генерален директор на БНР. В СЕМ започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР В управленската си концепция Русев заяви, че ще работи за разширяване на..

публикувано на 15.10.24 в 17:25
Съдът в Пазарджик

Съдът остави в ареста общинския съветник от Пазарджик Сашо Ангелов

Общинският съветник от Пазарджик Сашо Ангелов, който е и евангелистки пастор в ромския квартал "Изток", остава в ареста, реши пазарджишкият окръжен съд.  Така магистратите потвърдиха определението на районните си колеги от петък, които му наложиха постоянен арест.  Срещу Сашо Ангелов е образувано досъдебно производство за търговия с изборни..

публикувано на 15.10.24 в 17:16
Юстина Дзивота-Яблойнска - директор

Юстина Дзивота-Яблойнска: 80% от населението е преминало към нови технологии за отопление

Полски компании представиха пред българските си колеги националната политика на страната и фирмени практики  в областта на кръговата икономика и регулаторната рамка в управлението на битовите и производствени отпадъци .  Организатори на срещата бяха Българската стопанска камара, Посолството на Република Полша в София и полското Министерство на..

публикувано на 15.10.24 в 17:01
Държавен фонд “Земеделие”

125 млн. лв. по бюджета на ДФЗ за плащанията по т. нар. украинска помощ

Правителството одобри допълнителни 125 милиона лева по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за т. нар. украинска помощ за земеделците. Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 30 ноември. Финансовият ресурс е за втория транш на обща стойност 325 милиона лева по схеми за държавни помощи. На 4 октомври с правителствено..

публикувано на 15.10.24 в 16:51