Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Гърция има повече възможности отколкото трудности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Атина. Визитата се тълкува в Гърция като подкрепа към правителството на Самарас, което въведе строги икономически мерки. Опозиция и синдикати провеждат протести срещу високата безработица в страната въпреки забраната на полицията.
 
Гърция има повече възможности, отколкото трудности, заяви германският канцлер Меркел на срещата си с премиера Самарас, на която правителството представи пред основния си кредитор Германия състоянието на гръцката икономика. Атина се възстановява икономически и германският канцлер дори сравни Гърция с бившата Източна Германия, която се е съживила икономически въпреки недоверието на света.

Канцлерът и премиерът Самарас участваха във форум за стимулиране на младите предприемачи, с което показаха, че има бъдеще за бизнеса в Гърция. След час се очакват първите изявления на канцлера по време на пресконференцията.

Атина очаква, че посещението на германския канцлер, както и положителната оценка за възраждането на икономиката, ще насочат инвеститорите към Гърция.
Извънредни мерки за сигурност въведоха в гръцката столица по време на визитата. В охраната са включени и частите за борба с безредиците. Забранени са демонстрациите.
 
Опозицията и синдикатите отказаха да се подчинят и провеждат протести срещу високата безработица, последствие от строгите мерки на кредиторите. Днес Атина осъмна с плакати "Никога повече Меркел", подписани от опозицията СИРИЗА. До този момент демонстрациите са масови, но без инциденти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс...

публикувано на 30.06.24 в 14:05
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил С всеотдайно служение..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко , за да продължа и да разширя според силите си и..

публикувано на 30.06.24 в 13:40
проф. Иван Желев

Проф. Желев: От новия патриарх очакваме да разпространява християнската просвета

" Важното е, че вече имаме избран нов патриар х -  Видинският митрополит Даниил , един достоен човек, човек на духовността, човек, от когото се очаква да постави живота и дейността на Българската православна църква на едни по-дейни основи и насочена към обикновените вярващи и към разпространяване на християнската просвета сред българския народ , който..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13