Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 1000 души е намаляло населението на Търговищка област само за година

С над 1000 души е намаляло населението на Търговищка област само за година, съобщават от Териториалното статистическо бюро. Така броят на жителите на региона достигна 118 хиляди души и нарежда областта на едно от последните места в страната.

Сред основните причини за намаляването на населението специалистите сочат вътрешните и външни миграционни процеси, породени от ниския жизнен стандарт и отрицателния прираст в петте общини. По-голяма част от напусналите региона са в трудоспособна възраст.

По данни на статистиката продължава и процесът на застаряване на населението в областта, като в края миналата година лицата на 65 и повече навършени години са 23 120, което е увеличение с близо 400 души.

Населението в трудоспособна възраст в Търговищка област в края на 2013-а година е било 71 430 души, като мъжете са с 4400  повече от жените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 л дъжд на кв. м в Царево

100 литра дъжд на  кв.метър от тази нощ е причинил локални щети в община Царево. 60 сантиметра вода има в хотелски комплекс "Нестинарка“, най-пострадалият при голямото наводнение отпреди година.  Курортното селище Синеморец и коплексът "Нестинарка" са двете места, на които има проблеми. В хотелския комплекс се е наводнил паркингът - каза Марин Киров:..

публикувано на 02.09.24 в 12:13
Председателката на

Първата изборна победа на крайнодясна партия в Германия разклати управляващата коалиция на Шолц

Първата изборна победа на крайнодясна партия в Германия разклати управляващата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц. Въпреки че "Алтернатива за Германия" спечели регионални избори, за управляващи и опозиция е ясно, че вотът в източногерманската провинция Тюрингия е наказателен срещу правителството в Берлин.  С 33 процента спечели..

публикувано на 02.09.24 в 12:09

Обща стачка в Израел, обвиняват Нетаняху, че не прави достатъчно за заложниците

Обща стачка се провежда в Израел заради убийството на заложници в Ивицата Газа. Десетки хиляди протестираха снощи срещу неспособността на правителството да осигури освобождаване на заложниците, държани от "Хамас". "Хистадрут" - един от най-мощните синдикати в страната - обяви еднодневна стачка. Лидерът му Арнон Бар-Давид обвини премиера Бенямин..

публикувано на 02.09.24 в 11:53
Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова сменя Соня Момчилова в СЕМ

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Къдринка Къдринова за член на Съвета за електронни медии. В съобщението от прессекретариата на държавния глава се посочва, че тя е сред утвърдените журналисти международници в България. Има над 40-годишен опит с непрекъсната журналистическа работа в медиите. Къдринка Къдринова сменя в..

публикувано на 02.09.24 в 11:50

Защо леви и десни популисти печелят регионалните избори в Източна Германия?

На регионалните избори в Тюрингия и в съседна Саксония за "Алтернатива за Германия" гласуваха една трета от избирателите. Заедно с най-новата партия в Германия - левия "Съюз Сара Вагенкнехт", партиите в двата края на политическия спектър събират близо половината гласове на общо около петте милиона избиратели. Защо популистите – леви и десни –..

публикувано на 02.09.24 в 11:49

ЦИК заседава на закрито заседание без председателката

Централната избирателна комисия се събра извънредно, за да обсъди създалата се ситуация с двете крила на ДПС и напрежението преди началото на регистрацията на политическите формации за предстоящите предсрочни избори на 27-и октомври. Заседанието на комисията е закрито и не се излъчва он-лайн. ЦИК се събира на извънредно заседание заради двете..

публикувано на 02.09.24 в 11:42
Символ на борбата срещу спин

Кабинет за консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил

Кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил. Той е на подходящо място в сградата на РЗИ, чиито специалисти ще консултират желаещите да се изследват и осигуряват необходимата дискретност. Дейността на кабинета е финансирана по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани..

публикувано на 02.09.24 в 11:05