Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е да има памет и паметници на хората, които не се приспособяваха към комунистическия режим според д-р Георги Лазаров от Балтимор

Снимка: БГНЕС


"Ако градът София не искаше паметник на писателя Георги Марков, щях да го направя на моста Ватерло в Лондон". Това казва доктор Георги Лазаров от Балтимор, който дава средствата за паметник на убития в Лондон писател и журналист Георги Марков, проект, по който вече се работи.

Д-р Лазаров е хирург. Напуска България още през 1971 г. Живее в Балтимор, щата Мериленд, САЩ и един от най-известните хирурзи на ръката там, като част от екипа на Националния център по хирургия на ръката в Балтимор.

По проекта на д-р Лазаров за паметник на Георги Марков в момента работи  Данко Данков - същият скулптор, който отново по инициатива и с финансиране от д-р Лазаров, направи статуите на Сашо Сладура / убит в лагера "Слънчев бряг" в Ловеч по времето на комунистическа България/, пловдивския чешит Мильо и Цанко Лавренов в Пловдив, както и на Светослав Лучников в София.

Родом от Пловдив, д-р Лазаров  е убеден, че както бившият режим от времената на т.нар. комунистическа България е издигал паметници на своите герои, така и демокрацията трябва да запази паметта за хората, които са се противопоставяли на бившия режим с цената на кариерата или на живота си. За обществото днес е важно да знае имената на хората, които не са се приспособявали към несправедливостта и привилегиите към онази система, която се представяше като общество на равенството, а всъщност съвсем не е била такава. Затова и той не се учудва, че днешните наследници на ръководството на бившата тоталитарна партия БКП са най-големите "капиталисти".

"Георги Марков е изключитилен журналист, а Задочните му репортажи трявба да се изучават в училище", казва д-р Лазаров. На въпроса какво мисли за инициативата за почистване на паметниците от социализма, и по-специално на Альоша, обявена от БСП точно в деня, когато се почиташе паметта на жертвите от лагера в Ловеч за "врагове на комунизма", д-р Лазаров каза, че е "против бутането на паметници, но не одобрява цинизма на днешните управляващи".

Общо седем са паметниците, издигнати досега с помощта и по инициатива на д-р Георги Лазаров от Балтимор. "Започнах в Пловдив с паметника на пер Камен, моя учител по философия, който бе убит през 1952 г.", сподели д-р Лазаров за първия паметник, който издига за католическия свещеник Камен Вичев, убит по делото срещу католическите свещеници по времето на сталинизма.   Известният хирург признава, че инициативите му не винаги са посрещани радушно от българските власти: "Например  композицията за Жертвите на комунизма общинският съвет две години не посмя да я монтира пред кино „Балкан”.  Затова я поставят на градските гробища, "а вече някой е изчегъртал посвещението в надписа на пиедестала, което е жалко", допълва д-р Лазаров.

Съпротива е имало и срещу изграждането на скултура на Мильо, пловдивския чешит. Днес обаче гостите на Пловдив и самите пловдивчани започват да го възприемат като символ на града и да се снимат с неговата фигура приседнала на един парамет на главната улица в Пловдив. Според д-р Лазаров град, в който има скултура на градския чешит е "бамбашка град".

Д-р Лазаров работи и за по-доброто разбиране между България и САЩ по отношение на паметта. В София той спонсорира паметник  на Мис Абот и мистър Бляк – директори на американския колеж в Самоков/Симеоново защото: "Това са големи приятели на България. Бляк е бил единственият човек, който е казал две добри думи за нас на пред американските президенти по време на Втората световна война".

Другата дейност на фондацията, основана от д-р Георги Лазаров е свързана с подкрепа за съвременната българска музика, която се съобразява с неравноделната 7/8 традиция в ритмите. Той е известен като организатор на годишните музикални конкурси за нова българска симфонична музика в такт 7/8, с които стимулира композиране на произведения с българско звучене и популяризира българската народна музика в САЩ.

На 11 май тази година в Балтимор предстои освещаване на съвсем нов православен, български параклис. Инициативата отново е на д-р Георги Лазаров.  "Иконите са изографисани във Велико от Миглена Прашкова. Симеон Захариев е изработил на ръка дърворезбата на иконостаса. Ставри Калинов е вече в Балтимор за да монтира артистичните прозорци и барелиефи по стените. Църквичката е във византииски стил. Стени със светли и червени тухлени редове. Покрив с български черевени керемиди! Тържеството по освещаването ще стане на 11 май, Неделя, в 5 часа след обед. Поканихме владици и големци. Ще дойдат доста православни християни от църквата в двора, на която го правя, а също много българи от Балтимор и от Вашингтон, на около 50 км. от тук", сподели д-р Георги Лазаров. 

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Георги Лазаров от Балтимор чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52