Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": Между 500 и 600 хиляди души ще гласуват за всяка от партиите БСП и ГЕРБ

Снимка: БГНЕС
Три дни преди изборите силите между БСП и ГЕРБ са абсолютно изравнени и само избирателната активност ще определи коя от двете партии ще е на първо място. Това е последната прогноза на агенция" Галъп".

Политологът Димитър Ганев уточни:


Почти паритет на БСП и на ГЕРБ. Нашето мнение е, че ще излязат между 500 и 600 хиляди души да гласуват за тях, за всяка една от двете партии. Не може да се ангажираме категорично да затвърдим на днешна дата кой ще завърши първи на тези евроизбори, защото на първо място ГЕРБ има по-сериозна периферия от социалистите, да мобилизира в последните дни в рамките на изборния ден, тоест тяхната електорална периферия е доста по-голяма от тази на БСП, два пъти повече. За сметка на това обаче при разбивката на твърдо гласувалите БСП излиза пред ГЕРБ. Твърдо трето място е ДПС с електорален масив между 380 и 420 хиляди гласа. Зад него се нарежда "България без цензура" с около двеста хиляди гласа, АБВ и Рефоматорският блок, които са първите под бариерата засега, запазват  някакви шансове като техният потенциален електорат ми се струва, че е между сто и сто и петдесет хиляди гласа.

Очакваните мандати са: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за „България без цензура“. Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. Влизане на „Атака” и НФСБ би било изненада.
Избирателната активност ще бъде в широк диапазон около 2 милиона и половина българи, което е между 35 и 40%.

Чуйте още подробности и интервю с Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Алфа Рисърч": ГЕРБ, БСП, ДПС, Бареков и Реформаторите - с евродепутати

Седемнайсетте български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ – 6 места, БСП – 5, ДПС – 3, България без цензура – 2, Реформаторски Блок – 1 . Това показва прогнозата на..

публикувано на 22.05.14 в 13:58

"Екзакта" прогнозира избирателна активност от около 35 на сто и преднина на ГЕРБ пред Коалиция за България

Избирателна активност от около 35 на сто на евроизборите в неделя прогнозират от "Екзакта рисърч груп". Според прогнозата на агенцията е възможно активността да се вмества в интервала от 32 до 38 процента. При активност от 35 на сто очакваме да гласуват..

публикувано на 22.05.14 в 15:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура...

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия..

публикувано на 28.03.24 в 11:41
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са "2 в 1", много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува на машините

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев...

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на "Топлофикация - София"

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да..

публикувано на 28.03.24 в 10:30