Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторичните трусове не изплашиха избирателите в Гърция

В последните часове се засили изборателната активност на гърците. Вторият тур на местния вот активизара повече гърци да отидят днес до избирателните секции. На островите Лимнос, Самотраки и Тасос не спряха процедурата по вота въпреки сравнително силните два труса от 4,6 по Рихтер. Избирателите гласуваха спокойно и не пожелаха да напуснат секциите.

В 11-те български секции гласоподавателите пристигаха заедно със семействата си, за да упражнят правото си на вот, а и да се срещнат с приятели. Български студенти, както и млади българи с двойно гражданство, предпочетоха да дадат вот за български партии и споделиха, че за първи път гласуват. В българските секции изборите протичат без нарушения.

Гърците днес избират както евродепутати, така и кметове и областни управители. Евровотът е барометър за политическата стабилност в страната. При успех на опозицията се очакват извънредни парламентарни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

По-висока активност на българите във Великобритания в сравнение с евроизборите през 2009-а г.

Българите във Великобритания провяват по-голяма активност, отколкото на предишните европейски избори през 2009-а година. Сънародниците ни упражняват правото си на глас в 25 секции на Острова. Повечето от тях са в Лондон, като този път се гласува не..

публикувано на 25.05.14 в 18:36

Германците с по-висока активност от последните евроизбори

25% от избирателите в Германия са гласували до 14 часа. Това е сравнително висока активност на фона на останалите държави-членки. Първите резултати ще станат ясни след затварянето и на последната изборна урна в 28-те държави в общността...

публикувано на 25.05.14 в 18:42

Резултати от евроизборите - след края на гласуването във всички страни

Осмите поред избори за Европейски парламент започнаха. Първи гласуваха във Великобритания и Холандия, които трябва да излъчат съответно 73 и 26 представители. След тях гласуват в Ирландия и Чехия, а в събота - в Малта и Латвия. Изборите в останалите страни,..

публикувано на 25.05.14 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство"...

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена..

публикувано на 01.07.24 в 08:09
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Патриарх Даниил

Проф. Д. Попмаринов за новия патриарх: Ще са нужни усилия, за да пази равновесие между Константинопол и Москва

"Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново".  Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх.  Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:43
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е..

публикувано на 01.07.24 в 07:40
Бойко Борисов и Румен Радев

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС,..

публикувано на 01.07.24 в 07:36