Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в чужбина гласуват за български евродепутати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сънародниците ни в чужбина също гласуват за български представители в Европейския парламент. 

В Германия до този момент няма подадени сигнали за нарушения или оплаквания. Повечето желаещи да гласуват трябва да пропътуват разстоянието до най-близкия град с изборна секция. Именно разстоянията могат да се окажат и основна пречка пред масовото гласуване на българите в Германия. Друга спирачка е и възможността за всички, които са с двойно гражданство, да пуснат вота си за германска партия. 

47 са откритите избирателни секции в Испания, като те са в 39 населени места. Голяма част от българите ще гласуват за испански представители на партии в Европейския парламент, тъй като тези, които са гласували на последните местни избори в Испания, се вписват автоматично в районните избирателни списъци по местоживеене в страната. 

Противно на френските нагласи нашите сънародници, пожелали да гласуват за български евродепутати, изглеждат активни и добре организирани. Открити са 11 избирателни секции. От тях 3 са в посолството на България в Париж.

За българските граждани в Италия, които искат да гласуват за българските кандидати, са създадени чрез българското посолство 5 секции. 2 са в Милано, а по една има в Неапол, Рим и Кастеламаре ди Стабия. Общият брой на записалите се е над 220 души.

Български граждани гласуват и в държави изван Европейския съюз. Поради слабия интерес към евровота по една избирателна секция бяха открити в Москва и Истанбул. 

Избирателната секция на територията на българското посолство в Москва е единствената, разкрита за тези избори в Русия. Едва 22 души подадоха заявление за гласуване. Очакванията са до края на изборния ден в руската столица да гласуват между 100 и 200 избиратели, което е значително по-малко в сравнение с последния предсрочен парламентарен вот. В московската секция гласува българският патриарх Неофит и придружаващата го делегация.

Българските изселници в Турция не гласуват днес. Според закона за уседналост, изселниците, които живеят в страна, която не е член на Европейския съюз, нямат право да гласуват на евроизборите, поради което бяха заличени от избирателните списъци в България около 185 хиляди изселници, които са и български гласоподаватели. Т.е. днес имат право да гласуват в Истанбул само онези, които през последните шест месеца са регистрирани по местоживеене в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ниска избирателна активност се очаква от евроизборите

Първите предварителни резултати на европейско ниво се очаква да бъдат обявени малко след полунощ в Европейския парламент в Брюксел, където са акредитирани над 1200 журналисти от цял свят. Също там по-късно се очаква да пристигнат и някои от европейските..

публикувано на 25.05.14 в 19:08

По-висока активност на българите във Великобритания в сравнение с евроизборите през 2009-а г.

Българите във Великобритания провяват по-голяма активност отколкото на предишните европейски избори през 2009 година. Сънародниците ни упражняват правото си на глас в 25 секции на Острова. Повечето от тях са в Лондон, като този път се гласува не..

публикувано на 25.05.14 в 18:54

Германците с по-висока активност от последните евроизбори

25% от избирателите в Германия са гласували до 14 часа. Това е сравнително висока активност на фона на останалите държави-членки. Първите резултати ще станат ясни след затварянето и на последната изборна урна в 28-те държави в общността...

публикувано на 25.05.14 в 18:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски...

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Шествие на абитуриенти в Бургас

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица " Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален..

публикувано на 23.05.24 в 08:06

Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ , заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Членовете на нашето сдружение са..

публикувано на 23.05.24 в 07:57

Опасно време: Жълт код за валежи в 13 области у нас

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за днес в 13 области на страната. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Смолян, Велико Търново и Стара Загора, както и София-град и София-област. Днес..

публикувано на 23.05.24 в 07:48
Педро Санчес в испанския парламент - Мадрид, 15 ноември 2023

Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина

Очаква се днес испанският премиер Педро Санчес да уточни пред парламента на коя дата страната му ще признае държавата Палестина. Това идва, след като Мадрид, Норвегия и Ирладия оповестиха намерението си да признаят съществуването на палестинска държава...

публикувано на 23.05.24 в 07:42