Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска активност на евровота сред българите в Германия

Снимка: БГНЕС

Гласуването за Европейски парламент на българските граждани в Германия преминава при ниска активност. Малко над 2700 души гласуваха в секциите в петте града, в които можеше да се упражни право на глас.

Германия разрешава да се гласува само на територията на посолства и консулства и по тази причина българите можеха да пуснат бюлетина само в пет града - Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Магдебург. Във всеки град имаше по две отворени секции, така че вотът премина без опашки. Няма сигнали за нарушения. В Берлин и Мюнхен са гласували най-масово - по 850 души. Във Франкфурт гласа си са дали 750 българи, в Хамбург - 200 и в Магдебург - 63.

По официални данни в Германия живеят около 120 000 българи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Консервативният съюз на Ангела Меркел печели евроизборите в Германия

Консервативният Християндемократичен съюз на Ангела Меркел печели изборите за Европейски парламент в Германия, като според първоначалните резултати взима 36,1% от гласовете, сочи екзит пол. На второ място са социалдемократите с 27,5%. 6,5% взима..

публикувано на 25.05.14 в 21:22

Ниска избирателна активност се очаква от евроизборите

Първите предварителни резултати на европейско ниво се очаква да бъдат обявени малко след полунощ в Европейския парламент в Брюксел, където са акредитирани над 1200 журналисти от цял свят. Също там по-късно се очаква да пристигнат и някои от европейските..

публикувано на 25.05.14 в 19:08

Сънародниците ни в чужбина гласуват за български евродепутати

Сънародниците ни в чужбина също гласуват за български представители в Европейския парламент.  В Германия до този момент няма подадени сигнали за нарушения или оплаквания. Повечето желаещи да гласуват трябва да пропътуват разстоянието до най-близкия..

публикувано на 25.05.14 в 21:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете жертви в складовете с пиротехника край Елин Пелин са загинали от взрива

Взрив е причинил смъртта на двамата, чиито тела бяха открити вчера до складовете за пиротехника в с. Гара Елин Пелин. Това е заключението на съдебния медик, съобщи окръжният прокурор на София област Наталия Николова. Тя уточни, че предстои..

публикувано на 29.07.24 в 09:06
Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон

Пожар във Воронежка област на Русия след сваляне на дрон

Русия съобщи за щети от дрон във Воронежка област. При падането на безпилотния апарат е повреден обект на комуналната инфраструктура в село Газопровод и е възникнал пожар, предаде ТАСС. Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя"..

публикувано на 29.07.24 в 08:37
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни..

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения...

публикувано на 29.07.24 в 07:48