Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Йончев внесе в НС проект за промени, регламентиращи задължителното гласуване

Снимка: БГНЕС

Независимият депутат Румен Йончев внесе в деловодството на Народното събрание проект за промени в Изборния кодекс, регламентиращи задължително гласуване. Предвиждат се поощрения за гласуващите и глоби за нежелаещите да дадат вота си, обясни Йончев:

Обичайната рамка на 5% отстъпка от данъчната декларация за следващите четири години, в които всъщност ще действа органът, който сте избрали. Глобите са от 10 до 50 лева, като, ако при повторно нарушение, т.е. на следващи избори, не бъде изпълнено задължението, те се увеличават. Целта не е да смажем хората с наказание, а да има наистина някакъв стимул.

Единственото, което държавата и ЦИК трябва да направят, е максимални усилия за отваряне на секции в чужбина. Ако държавата не им осигури възможност да гласуват, те да бъдат освободени от наказателната мярка. Има и защита за онези, които са в нетрудоспособно състояние, не могат да се придвижват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да обливат огнището с вода и пяна.  Въпреки това, горящите сухи треви са образували гъсти облаци дим,..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването. Ето какво е важно да се знае, обясни Ивайло Симеонов: "Това, което знам от вчера и нямам..

публикувано на 27.07.24 в 18:14
Виктор Орбан

Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо"

Унгарският премиер Виктор Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо" и посочи, че Украйна няма да успее да осъществи надеждите си за членство в Европейския съюз и НАТО. Орбан прогнозира, че везните на световната политика ще се наклонят от "нелогичния запад" към Азия и Москва. В реч на събитие на унгарската общност в Румъния,..

публикувано на 27.07.24 в 17:26
Снимката е илюстративна

Пожарът в планината Пъстрина край Монтана е изгасен

Пожарът в планината Пъстрина край Монтана е изгасен.  Вчера и днес огнеборци гасиха сухи треви и храсти на площ от над 4000 декара. Пожарникари ще продължат с наблюдение на място да не се разрази отново огън в района. Продължава борбата с пожара в Монтанско, изгорил 4000 декара сухи треви и храсти   

публикувано на 27.07.24 в 17:09
Жералд Дарманен

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп транспорта

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен не изключи вероятността да е имало чуждестранна намеса в саботажа, заради който голяма част от железопътния транспорт във Франция беше блокиран часове преди откриването на Олимпийските игри вчера, съобщава БТА.  Вандали нанесоха щети на инфраструктурата по линиите, свързващи Париж с градове като..

публикувано на 27.07.24 в 17:02

В Смолян предлагат училища и детски градини да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения

Общинският съвет в Смолян предлага четири детски градини и пет основни училища в села в общината да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения.  С тяхното запазване ще бъде гарантиран достъпът до образование на децата от малките населени места и предотвратено още по-бързо обезлюдяването на района, мотвират се общински съветници...

публикувано на 27.07.24 в 16:55
Марсоходът на НАСА

"Пърсивиърънс" откри скала с характеристики за възможен микробен живот на Марс преди милиарди години

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" откри скала с характеристики, които подсказват, че преди милиарди години на червената планета е имало възможен микробен живот, съобщиха от космическата агенция на САЩ. Търсенето на живот на Марс е основна цел на мисията.  Преди шест дни марсоходът е открил въпросната скала. След анализи, направени с помощта на..

публикувано на 27.07.24 в 16:36