Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата изложба на жени фотографи от Армения гостува в София

БНР Новини
Снимка от фотоесето "От принцеса до робиня" на Анаит Айрапетян

Изложбата „mOther Armenia“ на шест жени фотографи от Армения гостува в България в рамките на „Месеца на фотографията“. Документалната експозицията се представя в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ от Българската фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Куратор е известният фотограф Светлана Бахчеванова, която живее и работи в Ню Йорк.
Това е първата изложба в историята на Армения на жени фотографи, които показват своята гледна точка за арменското общество днес. Те не се страхуват да разрушат правилата и намират път да покажат социалната неправда и ролята на жените в модерна Армения.
Творбите на Анаит Айрапетян, Ануш Бабаджанян, Мери Агаханян, Назик Арменакян, Нелли Шишманян и Сара Анджарголян разказват лични истории от гледната точка на арменски жени, разкриващи аспекти от живота в Армения, за които не се говори.
Във фото есетата им ще видим въздействащи снимки на хора с увреждания, преодоляващи препятствия, портрети на необичайно изглеждащи бунтари и интимните образи на най-уязвимата и рискова група в страната – травеститите и трансджендър жените, които са отхвърлени от обществото и не могат да си намерят работа поради външния си вид и сексуална ориентация. Не по-малко интересно е и фото разследването за въоръжените сили на Армения – една от най-засекретените институции на страната, подложена на сериозна критика през последните години във връзка със случаите на тормоз и насилие в редиците й.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.