Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Илко Семерджиев: Някой се опитва да срути НЗОК с неверни данни в публичното пространство

Снимка: БГНЕС

Не очаквайте да има някаква промяна към по-добро развитие в здравеопазването, докато там не се предприемат реформи. Това каза в предаването „12+3“ д-р Илко Семерджиев, бивш член на УС на БЛС и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
Наблюдавам изключително политическо говорене и много малко експертно говорене в публичното пространство. Нека да видим числата, защото те са фактите, които ни дават основание да правим изводи за актуализация или за липса на актуализация. До момента Министерството на финансите се е отчело за първото 4-месечие и дефицитът, който се очертава в НЗОК за това време, е 172 млн. лв. В същото време обаче имаме два буфера в бюджета на МЗ, Закона за държавния бюджет, където се казва, че единият буфер, максимален ангажимент за разходи, е 194 млн., а вторият – за нови разходи до края на годината, 188, т.е. това са 382 млн. сумарно, които още не са използвани, а вече говорим за актуализация. Когато имате деклариран дефицит от 172 млн. лв., екстраполиран до края на годината до 328 млн., а имате 382 млн. неизползвани – за какво говорим. Очевидно става въпрос за политическа кампания, най-напред беше в областта на банките – там очевидно не успя, сега тръгна в областта на НЗОК. Както говорим за банките, че не трябва да има публични произволни приказки, същото трябва да го кажем и за НЗОК, защото тя на практика е нашата здравна банка. В момента някой се опитва да срути НЗОК с неверни данни в публичното пространство и с изцяло злонамерено политическо говорене.

През 2011-а разходите за лекарства в бюджета на НЗОК са били 391 млн., а тази година са 556 млн., посочи Семерджиев. Той подчерта, че навсякъде в света този разход спада, а в България се увеличава, като за няколко години ръстът е 10%. Експертът направи и друго сравнение – през 2000-ната г. имахме около 1 млн. хоспитализации, миналата година са били 2 млн. Това трябва да ни обърне особено внимание за контрола на ситуацията в болничната помощ:

48,5% са хоспитализациите по спешност тази година, това полугодие. От тях само 5% остават в интензивните отделения или реанимация. Това показва, че има 40% злоупотреба със спешните портали на практика. /…/ Основната вина е на тези, които говорят по медиите по един абсолютно безсъдържателен и панически начин. Когато кажете – през септември парите свършват и няма повече да бъдете лекувани, всеки с хронично заболяване и се чувства застрашен тича веднага в болницата, дори да му няма нищо. Тази паника наподобява банковата паника.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Найденова, КНСБ:15 млн. лв. повече се насочват към заетост на 9900 безработни и 8600 за обучение

88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои да бъде одобрен от правителството.  Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. С тях ще бъде осигурена..

публикувано на 04.03.24 в 15:54

Модернизират уличното осветление в Мездра

Модернизират уличното осветление в Мездра и четири села от общината с близо 500 хил. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Уличното осветление ще бъде цялостно обновено в Мездра и селата Руска Бела, Дърманци, Моравица и Игнатица. В тези населени места ще бъдат демонтирани старите лампи и ще бъдат поставени нови 1400 LED..

публикувано на 04.03.24 в 15:41
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Няма никаква интрига, всичко е ясно - Тръмп и Байдън ще бъдат кандидатите

Няма никаква интрига, всичко е ясно - Тръмп и Байдън ще бъдат кандидатите на своите партии на тези избори за президент на САЩ. Това заяви пред БНР дипломатът Стефан Тафров и добави: " За Супер вторника, който е на 5 март, няма абсолютно никаква интрига. Не си спомням първични избори и в двете партии да са без интрига и всичко да е ясно. ... Ще..

публикувано на 04.03.24 в 15:36

Молби за напускане и напрежение в БСП - Кюстендил

Над 20 молби за напускане са подали членове на клубове на БСП в Кюстендил, казаха активисти. Това е станало при скорошното посещение и среща на лидера Корнелия Нинова с местния актив на социалистите.  Напускането още не е факт, защото не е спазен устава, коментираха ситуацията в местната организация.  Състоянието на общинската организация на..

публикувано на 04.03.24 в 15:32
Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация

Наталия Маева: България е в "ледена епоха" за белодробни трансплантации

България няма договор с нито една държава и клиника за трансплантация на бял дроб. Само за последните седмици са починали трима млади пациенти, нуждаещи се от бял дроб , съобщи Наталия Маева в интервю пред БНР. Тя е председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония.  "В момента сме в "ледена епоха" . България продължава..

публикувано на 04.03.24 в 15:26

Страните от ЕС се споразумяха по препоръката на ЕК за пестене на газ

Страните членки постигнаха политическо споразумение по препоръката на Европейската комисия пестенето на газ да продължи. Въпреки че сигурността на доставките за Съюза се е подобрила, все още е необходимо намаляване на търсенето. Така ще бъде осигурено достатъчно количество за съхранение през следващата зима. ЕК препоръчва на страните..

публикувано на 04.03.24 в 15:12
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц отхвърли възможността за доставки на германски ракети "Таурус" за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц отново отхвърли възможността за доставката на исканите от Украйна от месеци германски крилати ракети "Таурус". "Няма да подкрепя решение за каквото и да е въвличане на германски войници в пълномащабната война на Русия срещу Украйна, защото трябва да предотвратим ескалация на войната и военно противопоставяне между Русия и..

публикувано на 04.03.24 в 14:57