Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Манифеста 10" в Санкт Петербург: между политическия дебат и чистото изкуство

БНР Новини
3
Картина на Владислав Мамишев-Монро, изложена в Ермитажа в рамките на Европейското бианалето за съвременно изкуство "Манифеста 10"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ермитажът в Санкт Петербург е домакин на поредното издание на европейското биенале за съвременно изкуство "Манифеста 10". Серия протестни акции и петиции за бойкот или промяна на мястото извън Русия съпътстваха подготовката на мащабното арт биенале, което ще продължи до края на октомври. Куратор тази година е Каспър Кьониг.
От участие в "Манифеста 10" в знак на протест, срещу опасността от колаборация с политиката на Путин, се оттеглиха арт колективи като „Что делать?“ и художници като Павел Алтхамер, Дан Пержовски, Артур Жмийевски.
Центърът за изкуство и култура „Червената къща“ инициира дебат за изкуството, което представя "Манифеста 10" и за политическите дебати, които провокира.
В „Артефир“ продължихме темата с изкуствоведа Яра Бубнова, основател на Института за съвременно изкуство в София, един от кураторите през 2002 г. на "Манифеста 4" във Франкфурт на Майн и член на Международния съвет на фондация „Манифеста“ (2002 - 2010).


Снимките в галерията са на ЕРА / БГНЕС:

Жест на приветствие на куратора на „Манифеста 10“ Каспър Кьониг на откриването на Бианалето в Ермитажа в Санкт Петербург на 26 юни 2014 г.

"Театър на военните действия" от Борис Михайлов

Abschlag от Томас Хиршхорн



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия