Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви информации дали има примирие в Донбас

| обновено на 03.09.14 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пресслужбата на украинския президент съобщи, че в телефонен разговор Владимир Путин и Петро Порошенко са говорили за условията за примирие в Източна Украйна, но по-късно Кремъл опроверга тази информация.

В резултат на телефонен разговор с руския президент постигнахме договореност за постоянно прекратяване на огъня в Донбас, написа в своя Туитър украинският президент. Думите бяха цитирани и от неговата пресслужба. Малко след това говорителят на руския президент Дмитрий Песков трябваше да уточнява, че Владимир Путин и Петро Порошенко не са се споразумявали за прекратяване на огъня в Източна Украйна, тъй като Русия не е страна в този конфликт. Президентите са обсъждали единствено при какви условия може да бъде постигнато прекратяване на кръвопролитията и разрешаване на конфликта, посочи Песков, като уточни, че мненията на двамата лидери относно възможните пътищата за изход от украинската криза в значителна степен съвпадат. След това заявление пресслужбата на украинския президент направи корекция в съобщението си от обяд, като посочи, че Путин и Порошенко са обсъдили режима на прекратяване на огъня.

Новината за обявеното от Киев примирие предизвика бурен ръст на руските фондови пазари, като индексите се повишиха с 3-4 процента, но след заявлението на Песков, тази тенденция се забави. Положително реагираха и световните борси.

На този фон дойде новината, че руските следствени органи са потвърдили гибелта на фотокореспондента Андрей Стенин в Украйна. Това е четвъртата жертва сред руските журналисти, които отразяват бойните действия в Донбас. 33-годишният руски фотожурналист изчезна на 4-ти август, като се смяташе, че е заловен от украинските военни и държан в плен. Освен Русия, в усилията за неговото освобождаване се включиха и редица международни организации.

Смъртта на журналиста беше потвърдена днес след извършен генетичен анализ на жертвите, загинали по време на нападение срещу колона от бежанци в близост до Донецк. Автомобилът, в който е пътувал Андрей Стенин, е бил обстрелван и опожарен от украинските военни, съобщават от редакцията на МИА "Россия сегодня", където той работеше. Обстоятелствата на това варварско убийство са шокиращи, се посочва в изявление на руското външно министерство, в което се настоява Украйна безпристрастно и щателно да разследва гибелта на Андрей Стенин, а виновните да бъдат сурово наказани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руският фотограф Андрей Стенин е открит мъртъв в Украйна

Руският фоторепортер Андрей Стенин , който изчезна в началото на август, е бил убит в Украйна, съобщиха от руската агенция Новости, за която Стенин е работил. Директорът Дмитрий Кисельов заяви: Той не е бил в плен, нито е заменян за украински..

публикувано на 03.09.14 в 09:16

Предстоят преговори между ЕК и Русия по спора с Украйна за цената на газа

Европейската комисия ще проведе разговори на експертно равнище с Русия в четвъртък в опит да реши спора с Украйна за цената на газа, обяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер. Това е продължение на срещата на Йотингер с руския енергиен..

публикувано на 02.09.14 в 18:08

Лавров: Стремежът на Украйна към членство в НАТО подкопава усилията за прекратяване на конфликта

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че стремежът на Украйна към членство в НАТО подкопава усилията за прекратяване на конфликта в източните райони на страната. Лавров обвини Вашингтон, Брюксел, НАТО и някои европейски столици, че подкрепят..

публикувано на 02.09.14 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ обвиняват Русия в намеса в предстоящия вот в Молдова

Москва харчи милиони долари, за да повлияе на изхода от президентските избори в Молдова - това обвинение дойде от говорителя на Белия дом Джон Кърби пет дни преди вота в бившата съветска република. На 20 октомври - в неделя - молдовците ще..

публикувано на 16.10.24 в 10:03
Румен Радев

Този ВСС не може да прави избор на главен прокурор, заяви Радев

Във връзка с единствената кандидатура за нов главен прокурор президентът Румен Радев заяви, че този Висш съдебен съвет не може да прави такъв избор. Държавният глава не отговори на въпроса дали би подписал указ за назначаването на главен..

публикувано на 16.10.24 в 10:00

Радев иска задълбочен анализ след проверката на разбилия се преди месец изтребител

Задълбочен анализ от проверката в Министерството на отбраната и обяснение от Комисията по отбрана в парламента поиска президентът Румен Радев, след като във вторник Министерството на отбраната оповести анализа от данните на черната кутия на разбилият..

публикувано на 16.10.24 в 09:49
Никос Христодулидис, Антониу Гутериш и Ерсин Татар.

Без сериозен напредък след срещата за Кипър в ООН

С два положителни резултата, но още далеч от възобновяване на официалните преговори, приключи тристранната среща по Кипърския въпрос, проведена в ранните часове днес (българско и кипърско време) вНю Йорк. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш..

публикувано на 16.10.24 в 09:49

Изхвърляне на стари лекарства: Нито с битовия отпадък, нито в аптеките. В мобилни пунктове!

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност . Кампанията е под надслов " Земята не пие лекарства ".  Началото е в три големи града – днес пред Централните хали в София от 13.00 до 17.30 ч., в събота, 19..

публикувано на 16.10.24 в 09:37
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Този ВСС не може да избере главен прокурор и председател на ВАС

Преживяваме своеобразно дежа вю. Фигурата на главния прокурор   касае пряко начина, по който ще работи прокуратурата . Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, адвокат и бивш правосъден и вътрешен министър. Не е възможна промяна при избор като..

публикувано на 16.10.24 в 08:49

Млада майка на две деца изчезна в София, издирват я

Полицията издирва изчезнала млада жена в град София. Тя се казва Биляна Петрова и е на 31 години.  Майка на две деца е. За последно младата жена е забелязана в района на Централни хали. Тя е изчезнала вчера по обед. "Вчера, някъде към обяд..

публикувано на 16.10.24 в 08:24