Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в подкрепа на Ана-Мария пред Министерството на образованието

Снимка: БГНЕС
Протести в подкрепа на Ана-Мария и в защита правата на всички деца се провеждат днес в различни градове на страната.

Стотина родители с децата си се събраха пред служебния вход на Министерството на образованието в центъра на София. Те протестират срещу опитите за протекционизъм от страна на министерството към ръководството и служителите на IV Помощно училище.

Протестът преминава мирно, без викове и скандирания. Хората, дошли да подкрепят 13-годишното момиче аутист, чиито родители подадоха сигнал за извършено посегателство спрямо дъщеря им, носят плакати с лика на заместник–министъра Ваня Кастрева, на който пише: "Дисциплинарно уволнение". На други плакати се казва: "Детските очи не лъжат, вярвам на дете-аутист!". "Докога институциите ще прикриват насилието над деца?".

Майката на Ана-Мария, която също е на протеста, каза, че приема извинението на заместник-министъра Кастрева, но не прощава. "Аз вярвам на детето си. Тук не е до смелост", каза майката Радосвета Симеонова. "Лоша е черта ми, че не мога да прощавам. За Ана не прощавам, не мога! Аз не съм Господ, аз съм майка", каза Радосвета пред БГНЕС.

Кристина Николаева - майка на дете с аутизъм, каза по-рано днес пред БНР, че когато е чула разказа на родителите на Ана-Мария се е почувствала вбесена, ужасена и обезнадеждена.

Според нея системно се неглижират хората с увреждания в България от страна на институциите. Кристина Николаева смята, че институциите трябва да си вършат работата навреме, а не когато назрее обществен скандал.

Чуйте репортажа на Георги Кольовски от протеста.

Също така може да чуете и анкета с граждани от протеста.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Психолози помагат на Ана-Мария да се върне в училище

Екип от специалисти психолози и терапевти по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт ще бъдат изпратени в помощ на родителите на 13-годишната Ана-Мария. Целта е реинтегрирането на детето в обичайна среда. Специалистите трябва да изготвят..

публикувано на 09.10.14 в 14:10

Социалната мрежа скочи в защита и подготвя протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария от Перник

Социалната мрежа скочи в защита и подготвя протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария от Перник, чиито родители подадоха жалба за сексуално посегателство срещу детето.  „Протестираме срещу опитите за протекционизъм от страна на МОН към директора и..

публикувано на 09.10.14 в 09:20

Прокуратурата се зае със случая на 13-годишната Ана-Мария

Прокуратурата образува досъдебно производство за блудство чрез принуда спрямо 13-годишната Ана-Мария от столичното 4-то Помощно училище.  Разследването е срещу неизвестен извършител. Заместник - районният прокурор на София Стефан Милев обясни,..

публикувано на 08.10.14 в 15:54

13-годишната Ана-Мария имала склонност да се съблича, твърдят от МОН, майката отрича

13-годишната Ана-Мария е имала склонност често да се събува, съблича и заголва. Това били признали родителите на детето на среща с ръководството на IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, заявиха от Министерството на образованието...

публикувано на 08.10.14 в 12:42