Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зад микрофона е Петър Увалиев...

| обновено на 23.12.14 в 14:28

Българинът, който 50 години изпращаше от Лондон до родината си „думи по вятъра”, се завръща с жив глас в ефира на БНР. Веднъж месечно, в продължение на шест месеца до началото на 2015-а година, ще чуваме фразата, с която той десетилетия започваше предаванията си от Би Би Си Лондон: „Зад микрофона е Петър Увалиев...”

Определят го като „интелектуалец, за когото българското не беше занаят, беше му инат” – емигрант, който вярваше, че България и Европа са неделими.
Аудиоархивът от Би Би Си  Лондон и Златният фонд на БНР ще възкресят спомена за големия ни сънародник, а авторите Ирина Недева и Александър Михайлов ще търсят резонанса на отминалата епоха в съвременността и днешното време.
На 12-и януари 2015-а година се навършват 100 години от рождението на Петър Увалиев (познат и като Пиер Рув) – майстор на българското слово, незабравим глас в радиоефира, изкуствовед, учен, филмов творец, един от най-влиятелните наши емигранти-интелектуалци от втората половина на 20-и век.
Българското национално радио започва тази съвместна рубрика между програма „Хоризонт”, програма „Христо Ботев” и фондация „Увалиеви” с покана да си спомним за Петър Увалиев и да предадем посланията му на идните поколения.
Можете да участвате и вие: като споделите спомени, изпратите писма, снимки или други документи, свързани с Петър Увалиев, ако имате такива във вашите семейни архиви, на имейл адрес: uvaliev@bnr.bg или по пощата до БНР (бул. „Драган Цанков” 4, София 1040 – за рубриката „100 години от рождението на Петър Увалиев”), или пък лично до авторите Ирина Недева (програма „Хоризонт”) и Александър Михайлов (програма „Христо Ботев”).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.