Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масонският код в българското Възраждане

Тази тема доскоро беше табу, възприемаше се като шокиращо предизвикателство, а някои историци дори я определяха като спекулативна. Но днес говорим много по-спокойно за дейците на родното ни Просвещение, носители на което са европейските масони, защото от мрака на премълчаната история излязоха изследвания, доказващи по безспорен начин тесните духовни и финансови връзки между френските масони и нашите най-изтъкнати възрожденци. За това целта на това предаване няма да бъде просто скандална реплика към 25-годишното обществено мълчание, а разговорът в студиото ще бъде опит за верен исторически щрих. Участниците в него ще се опитат да премахнат паяжините, които скриват живота и делата на знаменити българи, като Великите майстори Антон Йоанович и Иван Селимински, обречени на вечна забрава по стечение на обстоятелствата.

Снимка Ще се говори и за други българи, които пренебрегват нормалния човешки егоизъм и заживяват с идеята за свободна и просветена България. Но за да ги оценим, за да осъзнаем и разберем величавата епоха, наречена Българско възраждане, трябва да разгледаме събитията от онова време в контекста на случващото се в Европа и Северна Америка, тъй като връзката е постоянна, съзнателна и търсена. Този контекст в случая го създава Свободното зидарство.
В разговора участват: журналистът Румен Василев, литературен детектив на историята и изследовател на историческата литература, както и проф. Николай Палашев, които заедно с Румен Леонидов ще обсъдят масонското обкръжение на Левски и Ботев, ролята и значението на най-влиятелните българи с бели престилки, дейци за освобождението на България – доказаните масони Георги Раковски, П. Р. Славейков, Иван Вазов, Стефан Стамболов, Ангел Кънчев, Стефан Караджа, Любен Каравелов, Ради Иванов, Иван Ведър, Иларион Драгостинов, Никола Обретенов, Тома Кърджиев, Захари Стоянов и други.
Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



12 ноември



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40