Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Кърпата в бита на българина" е подредена в Мездра

4
Снимка: Мирослав Гетов

Изложба "Кърпата в бита на българина" бе открита в Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра. Експозицията включва над 50 различни по вид, предназначение и начин на изработка кърпи: сватбарски кърпи за уруглицата; кърпи за младата булка; кърпи за семейно-битовата обредност и обзавеждането на дома; кърпи за завиване на хляб; кърпи, свързани с трудовата дейност на българина - за оран или за жътва; кърпи за хорото. От кои населени места са кърпите разказа организаторът на изложбата Милка Милева от Краеведското дружество при мездренското читалище:

Кърпите за уруглицата са от Брест, Плевенско. Другите кърпи, които ги имаме, част от тях са от Върбица, Белослатинско, от Кунино, Романска община, от Долна Кремена, от Лик и от Мездра.

Снимка: Мирослав ГетовПовече за идеята на изложбата разказа секретарят на читалището Валентина Цекова:

Такава изложба не е имало, поне в нашето читалище, от доста време. И затова ние решихме да се обърнем към корените, към етноса ни, към позабравеното минало. Ние искаме за поколенията да съхраним нематериалното културно наследство, децата да видят изкуството, вълшебните пръсти на българката, вложила много творчество и красота в българските кърпи по различни поводи и случаи.

Изложбата е организирана от секция "Етнография и фолклор" към Краеведското дружество в читалището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия