Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите емитира еврови 7-годишни ДЦК при добър инвеститорски интерес

Вчера Министерството на финансите на България преотвори за четвърти път емисия на седемгодишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, емитирани на 12-и февруари 2014-а година с падеж на 12-и февруари 2021-ва година.

Резултатите от проведения на 24-ти ноември 2014-а година аукцион показват, че финансовото министерство успя да пласира еврови 7-годишни ДЦК на стойност 35 млн. евро, като постигнатата среднопретеглена годишна доходност е от 2,28% процента.

Трябва да се напомни, че при предходното преотваряне на този аукцион на 23-ти септември беше постигната среднопретеглена доходност от едва 2,20% (най-ниската годишна доходност на книжа с подобен матуритет от май 2013-а година насам). В същото време обаче на първоначалния аукцион за емитиране на този тип книжа на 12-и февруари 2014-а година беше постигната среднопретеглена годишна доходност (лихва) от цели 2,92%, което е сигнал, че резултатите от вчерашния аукцион бяха добри.

Преотварянето в понеделник на емисията 7-годишни държавни дългови книжа за четвърти път премина при доста висок инвеститорски интерес, като общият размер на подадените поръчки достигна 110,125 млн. евро, което съответства на коефициент на покритие от 3,15 пункта - доста над коефициент на покритие от 2,68 пункта, постигнат на предходния аукцион за този тип книжа, който беше проведен през септември.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона на 24-ти ноември придобиха банките - 49,07% от цялата сума, следвани от пенсионните фондове - 45,40%, застрахователни дружества - 4,61% и гаранционни фондове - 0,92 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.