Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Твърде рано е да се каже, че "Южен поток" завършва

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мартин Владимиров анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, коментира в "Преди всички" изявлението на руския президент Путин, че Русия не може да продължи проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" заради България.

"Газпром" и Русия неведнъж са се опитвали да пресират страните, които са по поречието на "Южен поток". Преди имаше изявление, че проектът ще мине през Гърция, а след това и през Румъния, за да може България да продължи стъпките към изграждането на тръбопровода. Може би това е блъф. Твърде рано е да се каже, че "Южен поток" завършва.

Като друга причина за изявлението Владимиров посочи, че "Газпром" е в тежко финансово състояние. Компанията е задлъжняла много, а пък е поела огромна инвестиционна програма.  
От  тази ситуация България може само да спечели. Стига да не се превърне в Троянски кон на Русия.

Интервю на Веселина Миланова с Мартин Владимиров можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлацията в Кипър през септември спадна до 0,7%

Инфлацията в Кипър през септември спадна до 0,7%, достигайки тригодишно дъно, отчетоха от Статистическата служба. Най-голям принос за намаляването й имат цените на петролните продукти, а с най-висок ръст са цените на храните, които надскачат общата инфлация 4 пъти. Инфлацията на острова през изминалия месец записа най-ниската си стойност, като..

публикувано на 09.10.24 в 07:55

Ураганът "Милтън" увеличи размера си и достига до Флорида

Ураганът "Милтън", който се придвижва към крайбрежието на щата Флорида - е увеличил размера си и се очаква да сблъска със сушата по-късно днес. Метеоролозите предвиждат ураганът "Милтън", който е от най-разрушителната пета категория да връхлети крайбрежието на Флорида в сряда вечерта местно време, и то в гъсто населена с хора зона, включваща..

публикувано на 09.10.24 в 07:43
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц: Граничните проверки в Германия ще продължат много дълго

Канцлерът Олаф Шолц потвърди, че проверките по германските граници ще продължат възможно най-дълго, предаде БТА като се позова на ДПА. "Ще правим това толкова дълго, колкото е необходимо. И това ще бъде много дълго време", заяви Шолц в специално предаване на телевизионния канал Ер Те Ел, излъчено снощи. Въпреки това той призна, че проверките "в..

публикувано на 09.10.24 в 07:39

Градският транспорт в София спира за час идната седмица, предупреждават с протест

Работещи от столичния Градски транспорт излизат на протест пред Столичната община. Протестът се организира от Федерацията на транспортните работници "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в България. Транспортни работници протестират пред Столичната община от 14 часа Готвят протести заради напрежението сред служителите в градския..

публикувано на 09.10.24 в 07:35

Има ли тайни преговори с Иран за примирие по всички фронтове?

Британският външен министър Дейвид Лами заминава за Бахрейн и Йордания в опит да осигури прекратяване на огъня в Газа и Ливан. По време на срещите си с лидерите в двете държави, той ще "настоява за прекратяване на цикъла на насилие", както и че изрази опасенията на Лондон за "риска от ескалация и грешна преценка". Ръководителят на..

публикувано на 09.10.24 в 07:33
Виктор Орбан

Орбан представя приоритетите на унгарското европредседателство

Очаква се днес унгарският премиер Виктор Орбан да представя приоритетите на ротационото председателство на своята страната на Съвета на Европейския съюз пред евродепутатите в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Орбан: Ще направя всичко възможно, за да убедя страните от ЕС да пуснат румънците и българите в..

публикувано на 09.10.24 в 07:28
Володимир Зеленски

Зеленски ще присъства на срещата "Украйна-Югоизточна Европа" в Хърватия

Украинският президент Володимир Зеленски се очаква да присъства на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа" в Хърватия днес.  На форума в хърватския град Дубровник ще бъде потвърдена подкрепата на целия регион за борбата за свобода на Украйна и украинския народ, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович. Според хърватската агенция Хина,..

публикувано на 09.10.24 в 07:22