Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов е водеща тема в пресата тази сутрин. Изданията уточняват, че той е в неизвестност от петък вечерта и акцентират на версиите, по които се работи: отвличане, нещастен случай, самоубийство или напускане на семейството по лични причини.

Пред "Труд" близки на изчезналия Сертов споделят, че напоследък той е изглеждал разсеян. Негов приятел заявява, че се е чул с него преди дни и по думите му звучал "бодро".

На челно място повечето вестници са отделили внимание и на подадената оставка на Слави Бинев като председател на комисията по култура и медии.

Валежите тази година са пет пъти повече в сравнение с 2013-та година, пише вестник "Сега". Сериозна разлика е отчетена през септември - средно 157 литра на квадратен метър през 2014-та, при малко под 30 литра през същия период на миналата година.

Заради по-честите бедствия тази година щетите далеч надхвърлиха заделените 120 милиона лева в междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

С водещо заглавие "Новинар" предупреждава и за друг проблем след наводненията - масово влечуги изпълзяват от дупките си и търсят спасение от водната стихия.

Българският хелзинкски комитет обвини Москов в расизъм, гласи водещото заглавие на вестник "Дума". Изданието допълва, че гневът на правозащитниците е предизвикан от заканите на здравния министър да не праща екипи на Спешна помощ в ромските квартали и допълнението му, че "социалното неравенство не дава "специални права".

БДЖ пише стандарти за чистота във влаковете, информира "Монитор". Очаква се това да стане факт с предвидени промени в досегашната наредба за превоз на пътници. Измененията вкарват в сила действието на 5 члена от европейския регламент за правата на жп пътниците, сред тях и въвеждането на минимални критерии за чистота.

Частни коли взимат хляба на такситата, пише "Телеграф" и съобщава за компания, набираща шофьори с личен автомобил, които да превозват клиенти, без за това да се иска разрешително. Ключово при дейността е, че между шофьора и клиента не се разменят пари кеш, а таксуването става предварително, с помощта на мобилно приложение.

Търговците на алкохол получават още 12 месеца за старите бандероли - една от основните теми в "Капитал дейли". В сега действащата наредба е записано, че залежалата продукция трябва да бъде пласирана в срок до 1 година след датата на въвеждане на новия образец. Последната промяна във вида на бандеролите е от 1-ви януари тази година. Сред мотивите за промяна е записано, че този срок е недостатъчен.

"Здравето на нацията е по-важно от медалите", заявява в интервю за "Труд" спортният министър Красен Кралев. Пред изданието министърът изразява задоволството си, че повереното му ведомство ще разполага със същия бюджет през 2015-та година, какъвто е и през тази - 66 милиона лева. По думите на Кралев, ако успеем да върнем спорта в правилния път, съществени резултати можем да очакваме след 6 до 10 години. Основен акцент в работата на министерството ще бъде насочен към подрастващите, допълва Кралев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Единият от ранените българи при сбиването в гръцки бар е в тежко състояние, другите двама са без опасност за живота

По случая с петимата българи, арестувани след сбиване в бар на гръцкия полуостров Халкидики, полицията в Гърция ще направи официално изявление, след като приключи разследването. Все още няма официална информация от екипа полицаи, които разследват инцидента между българи тази нощ в бар в Халкидики. От тримата ранени единият е в тежко..

публикувано на 17.08.24 в 17:11
Язовир

Областният управител на Велико Търново: Количеството вода в язовир "Йовковци" е задоволително

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков увери, че е задоволително количеството на водата в язовир "Йовковци", от който се захранва по-голямата част от населените места в региона. Здравков прехвърли отговорността на общините, че не са кандидатствали с проекти за подмяна на водопроводната мрежа. Протестиращите срещу безводието..

публикувано на 17.08.24 в 16:51
Володимир Зеленски

Зеленски: Украйна укрепва позициите си в руската Курска област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в събота, че украинските войски са укрепили позициите и са разширили територията в района на Курск в Русия почти две седмици след тяхното нахлуване, предаде Ройтерс. Украйна твърди, че е превзела повече от 80 селища над 1150 квадратни километра в Курск от 6 август насам в най-голямата инвазия в..

публикувано на 17.08.24 в 16:39

Пожарникари се борят с голям пожар в лондонския Съмърсет хаус

Петнадесет противопожарни коли и около 100 пожарникари бяха изпратени в събота да потушават пожар в Съмърсет Хаус (Somerset House) в центъра на Лондон, като над града се виждат облаци от черен дим, съобщава Ройтерс. "Екипите се борят с пламъците, разгорели се на част от покрива на сградата", се казва в изявление на лондонската пожарна бригада,..

публикувано на 17.08.24 в 16:20

Иран е готов да пренася руски природен газ през своята територия

Иран е изразил готовност да пренася руски природен газ през своя територия, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на иранския посланик в Москва - Казем Джалали. Той е обявил позицията на Техеран по време на "Каспийския форум" в руския град Астрахан. Агенция ТАСС пък цитира думите на Джалала, че Иран е изключително заинтересован да..

публикувано на 17.08.24 в 16:11

Гранична полиция: Има интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

За интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция съобщиха от Граничната полиция, предаде БТА. Натоварено е движението за товарни автомобили в посока Румъния на граничните пунктовете "Кардам", "Дуранкулак" и "Оряхово". Опашка от автомобили и камиони има при "Дунав мост" - Русе. Опашки от коли и камиони в..

публикувано на 17.08.24 в 16:07

ЕСО: До 2033 г. се планира изграждането на над 19 хил. MW нови мощности, 90% от тях ВЕИ

Следващите 10 години у нас ни се планира да бъдат изградени над 19 хиляди мегавата (MW) нови мощности, като 90 процента от тях да са ВЕИ - производство на ток от възобновяеми източници като слънце, вятър и вода. Прогнозата за развитие на производствените мощности на страната ни до 2033 г. се основава на изразените инвестиционни намерения.  Това..

публикувано на 17.08.24 в 15:47