Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние сме гнойна рана в Европа, която не провежда политиката, която твърди, че провежда и която НС е приело"

Диана Дамянова: Петков и Борисов дават податки за търсене на нестандартен ход за премиер

"Разумна е идеята за премиер с 3 - 4 икономически задачи и срок на работа, ние имаме казус и отй се казва План за възстановяване и развитие"

| Интервю
Диана Дамянова
Снимка: Ани Петрова

Не знам дали президентът Румен Радев е "Мистър Кеш", нямам данни, но президентът има голям принос ние да изглеждаме зле в очите на света и това заради неговата геополитическа концепция.

Това коментира да политическата криза у нас пиар-експертът Диана Дамянова в интервю пред БНР.

"Допълнителното омаскаряване на Радев не допринася много. Ние сме гнойна рана в Европа, която не провежда политиката, която твърди, че провежда и която НС е приело. България има външнополитически проблем и генерален вътрешнополитически проблем. Не знам как да го определя освен, че сме в дълбока криза", каза Диана Дамянова.

Според нея единственото, което са свършили депутатите в 50-ото НС е "решително да приемат един решително спорен закон за забрана на пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище".

"Всичко останало е предизборна агитация. Абсолютно не е учудващо, че последната социология показва спад за гласуване, защото те използват НС като една безплатна трибуна и предизвикват разочарование със своите действия", категорична е Дамянова.

Пиар експертът оценява като обнадеждаващо предложенията на Бойко Борисов и Кирил Петков за определяне на силна личност, равноотдалечена политически за премиер, на който да се поставят няколко приоритетни икономически задачи и определен срок на работа.

А за предупреждението на Бойко Борисов, че ще има 8-и избори тя каза:

"Борисов се опитва да подтикне смислените политически сили в страната да направят предизборни заявки, за да има възможност да се отиде към компромисно почти коалиционно правителство."

Пеевски оглавява групата в НС за приятелство с Турция, Борисов - със САЩ

"От друга страна е интересно и това, което Петков направи. В действителност Италия много си прилича с България по честата смяна на правителства. Идеята на Петков е да се намери лице, на което да бъдат поставени 2 – 3 големи икономически задачи, всички да застанат зад него и да се даде време, е доста смислена. Защото ние имаме такъв казус и се той се казва План за възстановяване и развитие (ПВР), само 5% са усвоени след година и половина. Това са едни 8 млрд. лв., които България няма да усвои. И това е политическа причина да има равноотдалечен премиер. Тази идея на Петков е много, много разумна и двамата с Борисов дават податки за търсене на нестандартен ход. 4 задачи сред тях ПВР и през това време да се успокои политическата обстановка", обясни Диана Дамянова.

Тя прогнозира, че ако наистина има натиск върху Горица Грънчарова за състава на служебен кабинет, тя може „да хвърли кърпата“ и тогава ще вкара България в нещо като конституционна криза.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Задръстване и блокирано движение в района на Дунав мост при Русе

Задръстване се образува и се стигна до блокиране на движението в района на Дунав мост днес в горещите следобедни часове. Причината е в лошата организация на движението. Слушатели на Българското национално радио сигнализираха, че близо час са блокирани в района на граничния пункт Дунав мост и движението в източна посока към Силистра и обратно е..

публикувано на 16.08.24 в 17:07
Кшищоф Гавковски, полски вицепремиер и министър по цифровите въпроси

Полски вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода "Северен поток"

Полският вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през септември 2022 г. "Полша не е участвала в нищо. Трябва ясно да се каже, че това е лъжа", заяви вицепремиерът и министър по цифровите въпроси Кшищоф Гавковски пред телевизионния канал Polsat News. Гавковски говори, след като..

публикувано на 16.08.24 в 16:54
Завод

Служебният министър на икономиката отрече да се подготвя приватизация на "Авионамс"

Проблемът с изплащане на заплатите на служителите в авиоремонтния завод "Авионамс" е преодолян. Макар и със закъснение, през юли те са получили възнагражденията си за май, а на 13 август – заплатите си за юни. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Петко Николов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от..

публикувано на 16.08.24 в 16:48

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет. Посетителите могат да изберат 5, 7 или 8 забележителности в пакет и да закупят дигитален билет за тях. Новата услуга вече е достъпна през туристическия сайт Visit.GABROVO.bg или на една от националните платформи за управление на събития. Предлаганите общи билети са за пет..

публикувано на 16.08.24 в 16:45

Как живеят българите, пенсионирали се в Испания?

Благоевградска област отново е на дъното на класацията по размер на работната заплата. За първото полугодие на тази година средното възнаграждение е било 1519 лева, което е два пъти по-малко от това в столицата - 3129 лева. По-големият проблем е, че голямата част от работещите хора в Благоевград получават много под тези 1520 лева, а..

публикувано на 16.08.24 в 16:41

Кметът на Плевен даде срок до средата на септември за почистването на всички сухи клони по улиците

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов даде срок за почистването на всички сухи клони по улиците до средата на септември. Заповедта на кмета е след множество сигнали на гражданите. Със заповед на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов от тази седмица специализирани общински екипи имат за задача да обходят районите на града и в срок до..

публикувано на 16.08.24 в 16:35
Кметът на община Доспат Елин Радев пред временната парламентарна комисия

Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС

Кметът на община Доспат Елин Радев определи като политическа вендета срещу него създадената Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебното му положение.  Той посочи, че сигналите срещу него са от опонентите му от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", които са и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23