Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Златната рибка” Георгия играе благотворително за болно дете

БНР Новини
Георгия Кадоглу в моноспектакъла „Неточка Незванова”

Една много специална покана от столичния театър „Възраждане” – за моноспектакъла „Неточка Незванова”, който 16-годишната Георгия Кадоглу от Варна ще изиграе благотворително тази вечер, в помощ на болно дете.
Всички средства от продадените билети ще бъдат дарени и използвани за лечението на 12-годишния Любомир Еленков от София. Любчо се ражда преждевременно, след като пиян шофьор блъска на пешеходна пътека майка му и баща му. Майка му почива веднага след раждането, а баща му – няколко месеца по-късно. Оттогава за живота на Любчо се бори баба му. Детето се ражда с тежки увреждания. Правена му е рехабилитация в България и в чужбина, преминал е през множество операции, както и през лечение със собствени стволови клетки. За щастие, усилията дават резултат – Любчо запазва зрението си, проговаря и прохожда, тръгва на училище. Сега, по пътя на по-нататъшното му възстановяване, ръка му подава и Георгия Кадоглу, която мнозина наричат „златната рибка” на българското плуване и „детето чудо” в нашия спорт. Георгия е 94 пъти републикански шампион по плуване, има спечелени 383 медала и подобрени 77 национални рекорда, както и множество рекорди на други турнири. Само ден преди днешното представление тя се завърна с още два златни медала от Солун, Гърция.
А постановката по повестта на Фьодор Достоевски е дело на Сия Папазова – художествен ръководител и драматург в детско-юношеския театър „Златното ключе” към Общинския детски комплекс във Варна, където Георгия играе от няколко години. С този моноспектакъл младата актриса има спечелени две отличия: Първа награда за най-добра женска роля на фестивала за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц” тази година и първа награда за най-добро цялостно изпълнение на театралния фестивал „Вълшебникът театър” през 2013 година.
Благотворителното представление на „Неточка Незванова” е тази вечер (10 декември) от 20 часа в театър „Възраждане”.
Ако желаете, можете да подкрепите Любчо и като изпратите SMS с текст на латиница DMS LUBCHO на номер 17 777.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.