Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата отбеляза нов съществен срив

Само от началото на тази седмица руската валута бележи рекорден спад от около 8 процента. Тази сутрин на руската валутна борса щатският долар проби нивото от 57 рубли, а еврото премина психологическата граница от 70 рубли.

Според борсовите анализатори основната причина за поредното рязко обезценяване на рублата трябва да се търси в поевтиняването на петрола, който е основният източник за руския бюджет.

Освен това на валутния пазар се забелязва и паника сред обикновените вложители, които търсят спасение на своите постоянно обезценяващите се спестявания.

Според Елвира Набиулина, председател на Централната банка, на борсата се наблюдава спекулативен натиск, пораждащ стадно чувство, което кара на пазара да се появят много играчи, които досега не са се занимавали с валутна търговия. В момента се формира нещо като финансов балон, смята Набиулина. Според нея рублата е подценена и в скоро време ще намери своето равновесно ниво.

Междувременно шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин предложи да се въведе наказателна отговорност за спекулации на валутния пазар. Мярката щяла да касае само юридическите лица. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нови исторически дъна за рублата преди днешното заседание на Руската централна банка

В началото на днешната търговия руската валута се понижи с 0,28% спрямо долара до ново рекордно дъно от 55,02 рубли и с 0,18% спрямо еврото към исторически дъно от 68,37 рубли, като инвеститорите са в очакване на края на заседанието на Руската..

публикувано на 11.12.14 в 12:16

Руската рубла и акции задълбочават своята обезценка на фона на продължаващ спада на петролните цени

В началото на днешната търговия в Москва руската рубла се обезцени с около процент спрямо долара и еврото с оглед продължаващ спад на петролните цени до нови петгодишни дъна. Рублата падна с 0,9% спрямо долара към 54,25 рубли, наближавайки..

публикувано на 09.12.14 в 10:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Пътната полиция в Монтана с акция за проверка на водачите на тротинетки, мотопеди и мотоциклети

Акция за използването на тротинетки започва в област Монтана от утре. Специализираната полицейска операция е насочен още и към водачите на мотоциклети и мотопеди. Униформените ще проверяват дали водачите на мотори и мотопеди са правоспособни, за..

публикувано на 14.10.24 в 17:03
Зорница Русинова

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си за изкуствения интелект

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си с европейските правила за изкуствения интелект, като освен приемането на законова уредба, трябва да се създадат нови държавни регулативни органи. Това се посочва в приет от..

публикувано на 14.10.24 в 16:42
Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Има вероятност да се получи нещо по-стабилно от ротационния кабинет

Активността на тези избори ще бъде ниска .  С тази прогноза започна коментара си пред БНР политологът проф. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Обяснението е много просто. Това са..

публикувано на 14.10.24 в 16:38

Троян празнува

На Петковден Троян отбеляза своя празник с тържествено издигане на знамето на града, връчване на почетни звания на заслужили местни жители, спортни състезания и разнообразна музикална програма. След тържественото издигане знамето на града на..

публикувано на 14.10.24 в 16:20

Договор за разработване на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под Петрохан

Подписан е договорът за изработването на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под прохода Петрохан. Стойността е 3,5 милиона лева без ДДС, а срокът за изпълнение е една година Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширения..

публикувано на 14.10.24 в 15:36

Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа

Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа, след като десетки палестинци загинаха при последните израелски въздушни удари в анклава. Продължава и офанзивата на израелската армия в южните райони на Ливан. Десет души са загинали, а 30 ранени при ново..

публикувано на 14.10.24 в 15:36

Честване на св. Петка в 180-годишната църква "Света Параскева" в с. Козаревец

Десетки храмове в област Велико Търново носят името на преподобна Параскева, света Петка Търновска. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден Със Света литургия и курбан за здраве в село Козаревец, община Лясковец, беше..

публикувано на 14.10.24 в 15:06