Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха седем българи от "Фалун Гонг" в Белград

| обновено на 16.12.14 в 14:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем българи и двама руснаци са задържани в Белград, защото са подготвяли протест срещу китайския премиер Ли Къцян. Днес той присъства на организирания в сръбската столица форум на Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа. Твърди се, че арестуваните в Белград българи са членове на китайската религиозна организация "Фалун Гонг", забранена от китайските власти.

Сънародниците ни предварително са подали девет заявления за разрешение за провеждане на протест по време на срещата, която се открива по-късно днес в Белград. Сръбските власти забранили демонстрацията и са отговорили отрицателно на искането за протест.

След задържането им сънародниците ни са били прехвърлени в затвора в "Падинска скела". Всички са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат тази декларация, няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.

Българите ще останат в ареста до четвъртък, стана ясно от писмо, получено на редакционната електрона поща на програма "Хоризонт". В него Милена Атанасова от Българската секция на "Фалун Дафа" съобщава, че е разговаряла с един от задържаните ни в Белград сънародници. Той е обяснил, че вътрешният министър на Сърбия е разпоредил да бъдат задържани до четвъртък, когато приключва срещата на високо равнище в Белград. Опасенията на министъра били, че ще се върнат в Сърбия, за да правят протести.

Срещата в Белград между китайския премиер и 16 негови колеги от Централна и Източна Европа ще бъде охранявана от над 10 хиляди сръбски полицаи. През последните няколко дни, както съобщават сръбските медии, граничните власти са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които били членове на "Фалун Гонг".

Сектата "Фалун Гонг" е основана от градинаря Ли Хунджъ. В началото на 90-те години той започна да изучава традиционната китайска гимнастика цигун. Истинският цигун включва физически и дихателни упражнения, чиято цел е да укрепват здравето и духа. По тази причина сектата привлича редица последователи. Иначе движението е смесица от таоистки и будистки учения. Скоро обаче Ли Хунджъ започва да изопачава цигун и да проповядва, че човечеството е обречено, тъй като Земята ще избухне и единствено той може да забави това и да спаси вярващите в него, като ги пренесе на небето. Всичко това накара китайските власти да решат, че "Фалун Гонг" е вреден за обществото религиозен култ, който застрашава реда и стабилността в страната, и сектата бе забранена през 1999-а година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Александър Вучич и Ли Къцян

Белград е домакин на среща на върха Китай – Централна и Източна Европа

В Белград днес ще се проведе третата среща на върха на Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа под мотото "Нов мотор, нова сила, нова платформа".  Срещата ще бъде открита от сръбския премиер Александър Вучич , китайския му колега Ли Къцян и..

публикувано на 16.12.14 в 08:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в..

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за..

публикувано на 13.07.24 в 11:39