Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Щетите, нанесени на палестинския народ, на репутацията на Израел и САЩ, са трудно поправими"

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

"Хамас" върна палестинския въпрос в международния дневен ред, жертвайки палестинците, казва американският анализатор

| Интервю
Израелски танк на границата с Ивицата Газа
Снимка: БТА

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа.

"Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на отвлечените на 7 октомври израелци. "Хизбулла" обяви, че ако оръжията в Газа замълчат, престрелките с Израел през границата му с Ливан също ще стихнат. Ллидерът на израелската опозиция Яир Лапид обеща на премиера Бенямин Нетаняху да го подкрепи да остане на власт дори да го напуснат радикалните му партньори в правителството - Итамар Бен-Гвир и Безалел Смотрич, които отправят такива заплахи, защото са против примирие.

Темата коментира пред БНР Барбара Слейвин от вашингтонския мозъчен тръст "Stimson Centre".

Госпожо Слейвин, нека започна с цитат от една ваша публикация тази седмица: "Хамас" започна тази ужасна война, но Нетаняху не дава тя да свърши. Ужасно е Израел и палестинците да зависят от неговата милост." Вестник "Аарец" междувременно излезе с анализ на действията на премиера през последните 6 месеца, неизменно проваляли всички моменти на надежда за скорошно освобождаване на заложниците от "Хамас". Сега също има много надежди за сделка за прекратяване на огъня в Газа. Дали обаче и този път Нетаняху ще ги опропасти?

"Очевидно е, че се опитва да печели време. Защото е ужасен от мисълта, че правителството му може да се срине, ако приеме споразумение с "Хамас". А то е продукт на най-крайнодясната, бих казала дори фашистка, коалиция в историята на Израел. Хора като Бен-Гвир и Смотрич искат да унищожат палестинците, ако не могат да ги прогонят от земите им.

Те настояват Израел да анексира Западния бряг, Газа, може би дори още територии. Това са фанатици, които са поборници за "Велик Израел" и Биби е техен заложник. От месеци вече има добри условия за прекратяване на огъня, но ако ги приеме, те вероятно ще напуснат кабинета му и той ще трябва да се изправи отново пред израелските гласоподаватели, които съвсем правомерно ще го обвинят за много, много престъпления. Например - за опита да овладее съдебната система още преди нападението на "Хамас" през октомври миналата година, за това, че не предотврати този терор, за военната му стратегия в Газа, която макар и да не съвпада с техническата дефиниция за геноцид, всъщност е точно това.

Официално е потвърдено, че са убити 38 000 палестинци. Но според британско медицинско издание "Лансет" реалният брой може да е близо 200 000 - ако се прибавят починалите от нелекувани рани или болести и заради абсолютния хаос на глад, страх и отчаяние. За много неща е отговорен Биби. Не зная дали някога ще си плати за тях, но предполагам, че все някога ще му се наложи."

"Хамас" изглеждат готови вече на доста отстъпки, само и само да замлъкнат оръжията. Достатъчно неприемливо е новото условие на Нетаняху Израел да поеме контрола по границата на Газа с Египет, за да спре потокът на оръжия за "Хамас". Това би означавало палестинската групировка да се откаже от поредно свое ключово условие - израелската армия да се изтегли напълно от Газа.

"Ако и това се окаже приемливо за "Хамас", Нетаняху ще си намери друг претекст. Той не иска споразумение. Както много други авторитарни персони по света, Нетаняху чака и се надява Доналд Тръмп да спечели президентските избори в Съединените щати през ноември. В такъв случай крайнодясната му политика ще получи най-зелената възможна светлина."

Президентът Байдън твърди, че администрацията му "бележи напредък" към прекратяване на огъня в Газа. Напредък само по отношение на "Хамас" вероятно...

"Не зная дали е познат в България един стар популярен американски комикс - "Фъстъчетата". Героят е фъстъчето Чарли Браун, а в ролята на лошия е фъстъчето Луси. В една от сериите тя залага топка за американски футбол, за да я вдигне Чарли и да я хвърли. Но тъкмо като посегне той да я грабне, тя я дърпа с въженце от ръцете му. В случая сделката за прекратяване на огъня е топката, Джо Байдън е Чарли Браун, а Нетаняху е лошата Луси."

Снимка: БТА

Защо "Хамас" се отказват от искането си за постоянно примирие? Не е ли това самоубийствено за тях?

"Хамас" са сериозно отслабени. Разбира се, не може да се унищожи изцяло такава организация, но тя изгуби вече хиляди бойци и оръжейния си арсенал. А Газа е съсипана и много от местните жители винят за това "Хамас" - защото тя започна войната. Според мен те осъзнават, че са постигнали всичко, което можеха да постигнат - върнаха палестинския въпрос в международния дневен ред, жертвайки палестинците.

Ползите за "Хамас" от ситуацията в Газа намаляват. Има логика да приемат сделка. Защото отвлечените от Израел заложници вероятно вече измират. И "Хамас" бърза да получи каквото е възможно от размяната им за палестински затворници. Убедена съм, че Израел е този, който удължава агонията."

"Хизбулла" обяви, че "Хамас" преговаря от името на цялата т.нар. Ос на съпротивата и че прекратяване на огъня в Газа ще означава прекратяване на огъня и от всички тях. Каква по-добра сделка би искал Нетаняху?

"Аз мисля, че Нетаняху иска война и с Ливан. Не му стига унищожаването на Газа и иска да съсипе и Ливан. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-дълго ще остане на власт, вместо да бъде тикнат зад решетките за престъпленията си."

Нищо обаче не е вечно, нали?

"Не зная! Стига Израел да продължава да получава бомби от Съединените щати. Защо да не продължава? Докато Нетаняху има 65 гласа в Кнесета, кой може да го спре?!"

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху  Снимка: ЕПА/БГНЕС

В публикуван през седмицата анализ на "Stimson Center" за сценариите за събитията в Близкия изток се прогнозира, че няма вероятност за дългосрочен мир в Газа и план за физическото и политическото й възстановяване да се материализират поне до края на 2026 година. Дали дотогава нечие търпение няма да свърши?

"Много зависи от изхода на изборите в Съединените щати. Ако Тръмп победи, ще е интересно какво ще направи. Той несъмнено подкрепя Израел. Казвал е, че "Израел трябва да приключи с това", макар и никой да не знае какво точно има предвид. Той ще е под натиск от много страни. Едната са произраелските му спонсори като Мириам Ейдълсън - вдовицата на мултимилиардера Шелдън Ейдълсън, който убеди Тръмп да премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим и да одобри анексирането от Израел на Голанските възвишения.

Саудитците обаче също ще натискат. А те имат големи финансови инвестиции в семейството на Тръмп, включително в зетя му Джаред Къшнър. За Рияд продължаването на войната е нежелателно и за изпълнението на икономическите им цели за развитие.

Ако Байдън спечели втори мандат, е трудно да се прогнозира. Защото той трябва да се справя с толкова много кризи, освен близкоизточната. Всички войни свършват все някога. И на тази ще й дойде краят. Но щетите, нанесени на палестинския народ, на репутацията на Израел и на тази на Съединените щати, ще са много трудно поправими."

Един въпрос и за Иран. Изненада ли ви, че президентските избори бяха спечелени от реформист, а не от хардлайнер?

"Изненада ме до известна степен. Първото, което ме учуди, беше, че режимът в Иран изобщо допусна реформист да участва в изборите. Изненадах се и от иранските избиратели - че достатъчно голям брой излязоха и дадоха гласа си за Масуд Пезешкиан, който поведе на първия тур и спечели на втория. Това е добър знак, защото означава, че иранците все още вярват, че имат думата за развитието на живота си.

Големият въпрос за мен е какво може да постигне новият президент и какво ще му бъде позволено да постигне. Той направи няколко разумни изказвания по време на кампанията, но все пак в Иран президентът няма контрол върху външната политика. Ако тя остане непроменена, включително по отношение на т.нар. Ос на съпротивата и ядрената програма, ще е много трудно да бъде постигнато облекчаване на санкциите срещу Техеран.

Интересно е и какво ще може да постигне на социалния фронт. Попадам на противоречиви анализи, някои от които все пак прогнозират, че на Пезешкиан ще му бъде позволено да предприеме известни облекчения на задължението за носене на хиджаб от жените. Засега обаче можем само да очакваме да видим какъв кабинет ще състави и на колко дълга каишка ще го държат върховният духовен водач и Революционната гвардия."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ.  Около 1.20 ч. те спрели лека кола на старото околовръстно на града. Пробата за алкохол на 38-годишния..

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията на депутатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова стратегия, за да подобри имиджа си пред света. А какъв по-добър начин страната ти да изглежда добре, от това..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли.  Екипите на БЧК ще посетят..

публикувано на 13.07.24 в 13:58
Полина Паунова

Полина Паунова: Разместеният център на властта в ДПС е проблем за Борисов

" Хората около Пеевски нямат особен ход . Доган се позова на неформалната си власт, която за никого не е новина, че притежава. Но дали Пеевски може оттук нататък да има самостоятелна политическа битност? Това ми се струва централният въпрос." Това каза в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. С мистични..

публикувано на 13.07.24 в 13:47