Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България през окото на писателя и дипломат Ромен Гари

Ромен Гари
Снимка: от сайта https://ru.wikipedia.org




Големият френски писател Ромен Гари – два пъти носител на наградата Гонкур, веднъж с псевдоним е по съвсем особен начин свързан с България. Освен като писател Ромен Гари остава в историята и като дипломат, а неговият първи дипломатически пост е в София веднага след края на Втората световна война. 70 години след края на войната по инициатива на Райна Карчева започва прочита на дипломатическите архиви на Франция, а на специалната конференция във Френски институт в София участва и Фабрис Лара - директор на Центъра за административни изследвания и експертиза и Заместник-директор по обучението в ENA, автор на книга за Ромен Гари като дипломат и европеец.

Защо говорите за Ромен Гари като европеец и от къде произтича това, което определяте като европейското призвание на Гари, е първият ми въпрос към френският изследовател Фабрис Лара?

Въпросът за европейското измерение на Ромен Гари и неговата идентичност произтича от самия му произход. Ромен Гари е личност, която комбинира в себе си руски корени, защото е роден от майка рускиня в град, който по онова време принадлежи към Руската империя. Става дума за град Вилно, Вилна, днешен Вилнюс в Литва, много космополитен град, в който освен руско-говорящото население е имало много голяма еврейска общност, но също и големи общности от литовци и поляци. Още от ранното си детство Гари е бил изправен пред езиков плурализъм. По-късно, когато се преместват във Варшава, той научава полски. На 14 години идва във Франция и се влива във френската култура. Така че има множество сегменти в Гари, които очертават неговия европейски профил.

Защо се заинтересувахте от Ромен Гари? Вие сте част от ЕНА. Защо Ромен Гари стана част от личния ви академичен интерес?

Трябва да уточня, че моите функции в Националното училище по администрация (ЕНА), където се занимавам с изследвания и обучение на дипломати, нямат нищо общо с интереса, който от дълго време насам изпитвам към Ромен Гари. Всичко започна още от студентските ми години в Лион. После учих в Женева, в Института за европейски изследвания, където имаше семинар, ръководен от унгарски професор, напуснал Унгария през 1956 г. Той много се интересуваше от Ромен Гари, а аз винаги съм чел романите на Гари. И си казах, че някой ден бих искал да изследвам Гари и може би да напиша книга. По-късно се установих в Германия, започнах да подготвям своя докторат, записах се в Института по политически науки в Париж. Идеята ми беше да напиша литературна биография на Гари, но едновременно с това да проследя пътя му като дипломат през призмата на европейската идентичност.

Каква е връзката между романите на Гари и дипломатическата му дейност? Има ли пряка връзка?

Разбира се. Ромен Гари все пак е професионален дипломат в продължение на 15 години. Той влиза в дипломатическата кариера в края на 1945 г. Заема редица постове, оказали влияние върху него, включително и този първи пост в София (1946-1947), където научава много неща. Бил е и на пост в САЩ в годините на Студената война. Този професионален опит подхранва познанието му за хода на нещата, за света, за отношенията между Великите сили. Като дипломат вижда как международните отношения определят съотношението на силите. Като писател той се интересува много от всички психологически механизми, тъй че дипломацията подхранва въображението му. И много герои в романите му са свързани с дипломацията.

Интересен е погледът на Ромен Гари към българската реалност веднага след Втората световна война. Това е времето, когато България става комунистическа държава. Той пише дипломатически телеграми, в които разказва новите промени в страната.

Ромен Гари е съвсем млад дипломат, когато пристига в София. Той е на 32 години, но е в началото на кариерата си. Неговото око на писател  - публикувал е само един роман, но е писал и други, без да публикува – може би носи особена чувствителност към драмата, която се случва в България. И едновременно с това той е играч на шах. Мисля, че щателно е анализирал отношенията между комунистическия режим, който се установява, и съветските власти. Той анализира това с голяма проницателност и задълбоченост. Много бързо той разбира какво точно се случва. Той чудесно разбира от политика. В годишните си доклади, които адресира до Френското външно министерство, откриваме цялата панорама, описанието на нещата. Понякога прави и предвиждания на онова, което ще се случи. Разбирал е всичко.

Какви са най-важните събития по време на дипломатическата му кариера?

Може би, освен това, което е преживял в България с елиминирането на опозицията, трябва да кажем, че Ромен Гари е завързал лично приятелство с Никола Петков. Става  свидетел на арестуването и на екзекуцията му, въпреки протестите на западните сили. Наблюдава всички процеси на деколонизацията, игрите на великите сили, включително и ООН, където е бил на служба. През 50-те години той е на дипломатическа служба в Постоянното представителство на Франция в ООН. Това е времето на Студената война, на противопоставянето на САЩ на СССР. Франция е в западния лагер, но тя бива осъдена – това е времето на деколонизацията, на войната в Алжир. В дипломатически план е трябвало да се справя с доста тежки проблеми, най-вече с комуникацията на френската позиция. Да комуникира, да защитава френската позиция, който лично той не споделя – това е нещо наистина трудно.

Фабрис Лара е част от машината ЕНА – Екол Насионал Административ на Франция, както наричат висшата школа за администрацията през която минават всички големи политици на Франция, Затова го питам какво е уникалното в опита на френската школа по администрация и до каква степен тя повлиява върху административния модел на ЕС?

Може би да направим връзка с предишния сюжет – Ромен Гари. Ромен Гари влиза в дипломатическата кариера през 1945 г., защото има воля да се обновят административните елити във Франция, включително и в дипломацията. Проведени са конкурси през 1945 г. за да се изберат хора, които са били в Съпротивата редом до генерал дьо Гол за дипломатическа служба. Едновременно с това генерал дьо Гол решава да създаде Националното училище за администрация (ЕНА) през октомври 1945 г., което тази година през октомври ще празнува своята 70-та годишнина. Целта е да се обновяват висшите административни кадри във Франция и по различен начин да се проведе тяхното обучение. Особеността на ЕНА е, че тя провежда интегрирано административно обучение за висши администратори от всички министерства. Те слушат общи курсове и минават през общи конкурси. Така се професионализира тази висша административна функция.

Става дума за хора, набирани след висше университетско образование и то с конкурс – конкурсът е много важен, защото така се гарантира неутралитет. Избират се най-блестящите, хора, които имат потенциала на мениджъри и на бъдещи лидери. И тъй като отборът е щателен, много от тези хора ще направят бъдеща административна кариера в политиката, както днешният президент на Франция и част от неговите министри, които принадлежаха към випуска „Волтер”. Но не трябва да се фокусираме само върху възпитаниците на ЕНА, насочили се към политиката. За голяма част от възпитаниците въобще не чуваме, а тъкмо те са тези, които движат и помагат за функционирането на френската администрация. Те остават анонимни, но благодарение на тях имаме една френска администрация, която функционира добре и светът често признава заслугите на тази администрация, защото тя е обучена наистина добре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се общува, когато влезе, усмихва се, прегръща те и казва: „О, най-после да се видим на живо". Изведнъж..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да излезем по-силни от всякога. Разказваме за това как да изградим спокойствие, когато останем сами..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и композитор от Назарет, Израел. Когато е на 19 години, взема уроци по китара. През 1995 г. се..

публикувано на 09.07.24 в 16:35