Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 са арестуваните при антитерористичната операция в Белгия

| обновено на 16.01.15 в 14:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийското правителство обяви серия спешни мерки за справяне с радикализацията и тероризма, след като тази нощ в страната беше предотвратена мащабна терористична акция.

Общо 12 са спешните мерки, с които излезе федералното правителство, те предвиждат да се разшири обхвата на действията, определяни като терористични, да се използват повече кадри и специални технически средства за следене и подслушване на заподозрени, да се разшири списъкът с престъпления, за които може да се отнема белгийско гражданство. Повече внимание ще бъде отделено и на прането на пари и финансирането на терористичните мрежи, както и на специалното наблюдение над така наречените чуждестранни бойци, които се включват в редиците на джихадистки организации. Разузнавателните и следствени служби ще споделят помежду си повече информация по конфиденциални разследвания, ще бъде въведена система за борба с джихадиската пропаганда в интернет, а в дейностите по гарантиране на сигурността на страната вече ще може да бъде включвана и армията. Някои от тези мерки влизат в сила незабавно, другите - най-късно до средата на февруари.

Белгийският премиер Шарл Мишел обяви, че към момента няма конкретна терористична заплаха за страната, но нулев риск не съществува никъде - затова няма да бъдат пестени сили и средства за справяне с терористичните заплахи. Шарл Мишел ще поиска и общоевропейски мерки срещу тях.

Общо 13 са арестуваните при проведената тази нощ в Белгия антитерористична операция. По време на нея са били извършени и 12 претърсвания в различни части на страната, при които са открити оръжия, мобилни телефони и радиостанции, фалшиви документи и голяма сума пари, съобщи говорителят на Федералната прокуратура Тиери Верт

Операцията беше насочена към разбиването на терористична клетка и на нейната логистична мрежа. Разследването ни установи, че тази група е била на път да извърши терористични атентати и е целяла убийства на полицаи на публични места и в полицейски участъци, заяви Тиери Верт.

Все още е в ход идентификацията на двамата джихадисти, убити снощи във Вервие, посочиха от прокуратурата, като отказаха всякакви подробности за тях. Заради продължаващото разследване не беше съобщено и каква част от 13-те арестувани са се завърнали от Сирия.

Операцията не е била международна, а на белгийските власти, каза още Ерик ван дер Сипт, като отново отрече връзка с атентатите в Париж. В рамките на тази операция обаче има и двама задържани на френска територия.

Най-много от арестите – девет, са извършени в брюкселския квартал с преобладаващо арабско население "Моленбеек". Там са били проведени и шест от обиските.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Белгия бяха предотвратени мащабни терористични актове на джихадисти

Мащабни терористични актове на джихадисти, съизмерими с тези в Париж, са били предотвратени в Белгия, след като в късните часове на вчерашния ден властите там проведоха серия специални операции в Брюксел и други части на страната. В град Вервие, на..

обновено на 16.01.15 в 12:00

Двама души са убити при антитерористична операция в Белгия

Двама са убитите по време на антитерористичната операция в белгийския град Вервиер. Те са били на път да извършат терористични акции в Белгия, съобщи федералната прокуратура. Операции срещу джихадисти в момента се провеждат на територията и в околностите..

обновено на 15.01.15 в 22:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав.

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав. Това е традиция от края на 40-те години на миналия век, макар и  прекъсвана през годините. Организатори са "Дунавски клуб" - Силистра и община Силистра. Стари ветерани помнят, че във водите..

публикувано на 10.08.24 в 08:13

Горица Грънчарова-Кожарева стартира разговори за нов служебен кабинет

Посочената от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за състава на служебното правителство още днес.  Ако се запази сегашната структура на кабинета "Главчев" се търсят 19 министри, а колко от тях ще..

публикувано на 10.08.24 в 08:00

САЩ дават 3,5 млрд. долара на Израел за закупуване на американски оръжия

САЩ  ще предоставят 3 милиарда и половина долара на Израел за купуване на американски оръжия, съобщи Си Ен Ен, като се позвова на информирани източници. Това става месеци след като през април Конгресът одобри допълнително финансиране за Тел Авив в размер..

публикувано на 10.08.24 в 07:55
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Байдън няма да позволи на "екстремисти" да провалят преговорите за спиране на огъня в Газа

Правителството на американския президент Джо Байдън няма да позволи на "екстремисти", включително и на тези в Израел, да провалят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, заяви говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби...

публикувано на 10.08.24 в 07:52

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след ГТП

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след Годишен технически преглед, информира Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. Така се изпълнява обещание на транспортния министър Георги Гвоздейков, което е в отговор на..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25