Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алеф” означава търси

БНР Новини
Журито на литературния конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов” в състав: Михайлина Павлова, Румен Леонидов и Асен Йорданов, заедно с организаторите, наградените и гостите в една снимка за спомен.
Снимка: архив на център „Алеф”, Бургас

Днешното време е пълно със социална несправедливост, генерираща омраза, ксенофобия, възраждане на пагубните за човечеството идеи за чиста раса, чиста нация… Как да опазим умовете и сърцата си от тези зарази? Как да не се поддадем на страха, че другият до нас ще поиска да ни направи като себе си, че чуждата вяра ще поиска да изоставим своята. До много отговори може да ни доведе търсенето на решение. Единият от тях е да се вкопчим в традициите. В добрите стари традиции на българина – традицията да е толерантен към различния, към друговереца, към чужденеца; традицията въпреки разбираемия страх от неизвестното и непознатото, да приема търсещия закрила. Как бургаският Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” се обърна към традициите, за да вдъхнови младите хора за толерантност и дух на разбирателство? Направи го като за втора поредна година обяви литературен конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”. Откриха ли организаторите това, което търсеха – новите измерения на старите традиции – за това ни разказват Алберта Алкалай от Центъра и Михайлина Павлова, председател на журито. Какво научиха за българските евреи - участници в Първата световна война и за себе си – това ни разказват победителката в конкурса Мирослава Грозева от Ямбол и носителката на почетна награда Седика Гюрсел от Айтос. Как се поддържа традиционното уважение към чуждите култури и религии у българина – своя опит споделя Емилия Владева, учителка в ГПЧЕ „Христо Ботев” в гр. Кърджали. Всичко това в предаването „Познати и непознати” от 19 януари 2015 г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40