Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация на ПЕГИДА се провежда в Лайпциг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер в Лайпциг е поредната демонстрация на антиислямското движение ПЕГИДА. След отложеното шествие в Дрезден на демонстрацията се очакват десетки хиляди привърженици на движението от няколко провинции. Същевременно са заявени и 19 шествия против идеите на ПЕГИДА. 

Шефът на местната полиция призна, че от вчера в града са пристигнали и 45 полицейски подразделения от няколко съседни федерални провинции, за да подкрепят колегите си в недопускане на безредици. Мащабът на тазвечершните демонстрации в Лайпциг всъщност е причина за подготовката и провеждането на най-мащабната акция на полицията от 25 години насам при провеждане на обществени проява.

Очаква се срещу повече от 40 000 евроскептици и антиислямски настроени германци да застанат многократно повече граждани на Лайпциг и съседните градове.

Според полицията не по-малко от 300 000 души довечера ще изразят своето отношение "за" и "против" настроенията срещу исляма, имигрантите и бежанците в Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дания

Протести на ПЕГИДА и контрапротести се проведоха в Дания

ПЕГИДА - движението срещу ислямизацията на Европа проведе първите си протести в три града в Дания. Техните шествия обаче предизвикаха и контрапротести.  В Копенхаген около 200 души с карикатури на ислямския пророк Мохамед преминаха в шествие по улиците...

публикувано на 20.01.15 в 14:03

Заплаха от тероризъм отлага демонстрация на ПЕГИДА

Заради информации за заплахи и възможни опити за терористични атентати, а така също и всяване на масова паника сред населението, началникът на полицията в Дрезден забрани всички публични изяви под открито небе в столицата на провинция Саксония в..

публикувано на 18.01.15 в 18:33

Александър Андреев: Движението ПЕГИДА ще бъде използвано като трамплин за политически кариери

Дори в неделя, когато в осигуряването на реда на марша участваха над 5500 полицаи, присъствието им не се усещаше. Френската полиция като че ли преживя един ренесанс и сама си извоюва през последните 5 дни нов авторитет. Хората искрено вярват в..

публикувано на 13.01.15 в 10:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден протест заради безводие блокира за кратко пътя Плевен - Русе

И тази неделя жителите на засегнатите от безводието свищовски села излязоха на протест като блокираха за кратко главния път Плевен - Русе при село Горна Студена.  Селата са на воден режим, който не се спазва, има много аварии по мрежата и проблемът с..

публикувано на 15.09.24 в 15:23

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски" Става..

публикувано на 15.09.24 в 15:04
Диян Стаматов

Диян Стаматов се надява на по-високи учителски заплати и на система за измерване на качеството

Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството. Това заяви пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното..

публикувано на 15.09.24 в 14:25

Шестима души са загинали при опит да прекосят Ламанша с лодка

Осем души са загинали през нощта при опит да прекосят Ламанша от Франция в Англия, съобщава Би Би Си. Спасителните служби са били предупредени, след като лодката е изпаднала в затруднение във водите северно от Булон-сюр-мер в северния регион Па дьо Кале..

публикувано на 15.09.24 в 14:04

Шестима души са загинали във Филипините при преминаване на тайфун

Шест души загинаха при преминаването на тайфуна "Бебинка" във Филипините, предаде ДПА. Стихията, която се е насочила към Китай, по-специално към Шанхай, изкорени дървета на архипелага. Над 200 000 души бяха засегнати от нея. Двама души се..

публикувано на 15.09.24 в 13:59

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния вследствие на проливните дъждове, причинени от бурята "Борис“, които продължават да нанасят щети в Централна и Източна Европа. Поне още един човек все още е в неизвестност в северната ни съседка. Пожарникар е..

публикувано на 15.09.24 в 13:55

В Белодробната болница в Троян започват безплатни прегледи за туберкулоза

В Белодробната болница в Троян от утре 16 септември започва седмица на безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Безплатните прегледи ще се извършват всеки работен ден от 8.00 ч. до 16.00 ч., поясни управителят на Белодробната болница д-р..

публикувано на 15.09.24 в 13:29