Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мазета и стопански постройки в Елхово отново са под вода

Главен комисар Николов: Критичната точка в момента е Добричка община, село Одринци

| обновено на 03.02.15 в 14:58
Снимка: БГНЕС

Усложнена е обстановката в района на Елхово. Нивото на река Тунджа премина критичните за града стойности. Няма евакуирани и бедстващи хора. Ситуацията в ниските части на града е усложнена заради високите подпочвени води, които пълнят мазетата. 

Две семейства доброволно са напуснали домовете си, създадена е организация за евакуация, но в момента не се налага хората да бъдат принудително извеждани, заяви кметът на Елхово Петър Киров. От тази сутрин е издадена забрана да не се допускат граждани в зоната за отдих. В ниските части на града са наводнени мазета, заради високите подпочвени води, но електрическите табла все още не са засегнати. В града няма затворени улици за движение.

При Елхово нивото на реката вече е 4 метра и 5 см и ще продължи да се покачва, тъй като и при Ямбол се задържа все още високо. Очаква се обстановката да започне да се нормализира след два-три дни. 
В Ямбол има също наводнени мазета в няколко жилищни блока. В индустриалната зона има опасност отново да прекратят работа няколко фирми. През декември 20 предприятия там спряха работа заради потопен трафопост. Нивото на Тунджа край Ямбол през последното денонощие спадна с около 20 см.

Няма да се наложи евакуация на жителите на Елхово въпреки покачването на река Тунджа, увери по-рано днес началникът на Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:

Критичната точка в момента е Добричка община, село Одринци, където тече евакуация на около 220 души. Тази евакуация очаквам да завърши до половин час. По отношение на Елхово, река Тунджа достигна нива приблизително четири метра, ниво, при което хората от града не са пряко застрашени. Очакваме до 24 часа нивото да се покачи с още 10-15 сантиметра, което ще доведе до наводняване на селскостопански обекти и десетина къщи, мазета и приземните етажи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нивото на река Камчия спада

Язовир "Цонево" в момента прелива със 118 кубически метра в секунда, съобщи Ивайло Първанов , генерален директор на "Напоителни системи". Водата в язовир "Тича" е на 30 сантиметра под преливника, съоръжението се наблюдава непрекъснато. Според..

обновено на 03.02.15 в 12:38

Бедственото положение в селата Срем, Синапово, Княжево, Устрем и Чукарово в община Тополовград ще бъде отменено

Бедственото положение в селата Срем, Синапово, Княжево, Устрем и Чукарово в община Тополовград ще бъде отменено. Пътят за хасковското село Родопи, който беше разрушен от придошлите води, вече е възстановен.  Нивото на река Марица при Свиленград е 430..

публикувано на 03.02.15 в 10:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните,..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия...

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане..

публикувано на 19.04.24 в 17:03